Zupa z cukinią i fetą- letnia i dietetyczna

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was nowy fit przepis – zdrowa zupa z cukinią, ziemniakami i serem feta. Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis i bardzo smakowity, przypomina mi letnie wakacje w Grecji. Zwłaszcza teraz, gdy przyszły upalne dni i nie mamy ani ochoty stać nad garnkami ani tym bardziej jeść ciężkich, gorących i tłustych dań.

Zupa cukiniowa znakomicie ochładza i poprawia nastrój, jest też pyszna i bardzo zdrowa. Idealne danie na letni, szybki obiad lub kolację, bo robi się ją łatwo i zawsze wychodzi, wystarczą tylko warzywa, ser feta i ziemniaki i zupa już jest pyszna, a z odrobiną dodatkowych przypraw jak koperek czy szczypiorek po prostu zachwyca. Zupa z dodatkiem chleba i ziemniaków syci na długo i utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Jesteście ciekawi przepisu na cukiniowa zupę? Zapraszam!

Zupa z cukinią i fetą- letnia i dietetyczna
Zupa z cukinią i fetą- letnia i dietetyczna

Przepis na: letnia fit zupa z cukinią i fetą

SKŁADNIKI:

  • kilka młodych cukinii (lub jedna duża)
  • 80 ml jogurtu greckiego
  • opakowanie sera feta
  • 4 młode ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • cebula, ząbek czosnku
  • sól, pieprz, zioła greackie
  • posiekany, świeży koperek

WYKONANIE:

Przepis na: letnia fit zupa z cukinią i fetą

  1. Szkilmy cebulę.

    Drobno kroimy cebulę, np. w kosteczkę, smażymy na oliwie i maśle, na średnim ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając aż do zarumienienia.

  2. Ziemniaki.

    Następnie dodajemy cienko obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszamy i podsmażamy przez kilka minut, co chwilę mieszając.

  3. Mieszanie.

    Potem dodajemy starty czosnek, wlewamy rozpuszczony wcześniej bulion i wszystko razem zagotowujemy.

  4. Przyprawiamy.

    Dorzucamy szczyptę pieprzu i soli oraz ziół włoskich lub czosnku, kurkumy do smaku.

  5. Gotowanie.

    Gdy wszystko się zagotuje, trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut i dorzucamy pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Potem odstawiamy z ognia, przyprawiamy w razie potrzeby.

  6. Koniec.

    Rozlewamy zupę na talerze, nieco studzimy. Do każdej porcji dodajemy po dwie łyżki jogurtu oraz fetę pokrojoną w kostkę. Dekorujemy siekanym koperkiem. Gotowe!

Zupa z cukinią i fetą- letnia i dietetyczna
Zupa z cukinią i fetą- letnia i dietetyczna

Podobne: Chłodnik ogórkowy -idealna fit zupa na upały

Uwagi:

Zupę można na końcu zblendować na krem lub podawać z kawałkami warzyw.

Możemy podawać samą zupę jako bardzo lekkie, dietetyczne danie albo z chlebem, ziemniakami i jajkami jako pyszne i sycące danie obiadowe.

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 129

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz