Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was nowy fit przepis – zdrowa zupa z cukinią, ziemniakami i serem feta. Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis i bardzo smakowity, przypomina mi letnie wakacje w Grecji. Zwłaszcza teraz, gdy przyszły upalne dni i nie mamy ani ochoty stać nad garnkami ani tym bardziej jeść ciężkich, gorących i tłustych dań.
Zupa cukiniowa znakomicie ochładza i poprawia nastrój, jest też pyszna i bardzo zdrowa. Idealne danie na letni, szybki obiad lub kolację, bo robi się ją łatwo i zawsze wychodzi, wystarczą tylko warzywa, ser feta i ziemniaki i zupa już jest pyszna, a z odrobiną dodatkowych przypraw jak koperek czy szczypiorek po prostu zachwyca. Zupa z dodatkiem chleba i ziemniaków syci na długo i utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Jesteście ciekawi przepisu na cukiniowa zupę? Zapraszam!
Przepis na: letnia fit zupa z cukinią i fetą
SKŁADNIKI:
- kilka młodych cukinii (lub jedna duża)
- 80 ml jogurtu greckiego
- opakowanie sera feta
- 4 młode ziemniaki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- cebula, ząbek czosnku
- sól, pieprz, zioła greackie
- posiekany, świeży koperek
WYKONANIE:
Przepis na: letnia fit zupa z cukinią i fetą
- Szkilmy cebulę.
Drobno kroimy cebulę, np. w kosteczkę, smażymy na oliwie i maśle, na średnim ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając aż do zarumienienia.
- Ziemniaki.
Następnie dodajemy cienko obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszamy i podsmażamy przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Mieszanie.
Potem dodajemy starty czosnek, wlewamy rozpuszczony wcześniej bulion i wszystko razem zagotowujemy.
- Przyprawiamy.
Dorzucamy szczyptę pieprzu i soli oraz ziół włoskich lub czosnku, kurkumy do smaku.
- Gotowanie.
Gdy wszystko się zagotuje, trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut i dorzucamy pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Potem odstawiamy z ognia, przyprawiamy w razie potrzeby.
- Koniec.
Rozlewamy zupę na talerze, nieco studzimy. Do każdej porcji dodajemy po dwie łyżki jogurtu oraz fetę pokrojoną w kostkę. Dekorujemy siekanym koperkiem. Gotowe!
Podobne: Chłodnik ogórkowy -idealna fit zupa na upały
Uwagi:
Zupę można na końcu zblendować na krem lub podawać z kawałkami warzyw.
Możemy podawać samą zupę jako bardzo lekkie, dietetyczne danie albo z chlebem, ziemniakami i jajkami jako pyszne i sycące danie obiadowe.