Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na zdrowe mikstury-Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.
Na pewno kojarzycie tę kwitnąca na żółto, wiosenną roślinę z trawników i łąk. Traktowany niesłusznie jak uciążliwy chwast, ale syrop z kwiatów mniszka to bardzo skuteczny lek, zresztą cała roślina ma wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego zachęcam do zbierania kwiatków z daleka od drogi i zrobienia mojego szybkiego przepisu na syrop mniszkowy.
Kiedy byłam mała, moja ciocia zawsze przywoziła słoiczki tego pysznego miodku z mniszka i byłam pewna, że to kwiaty zalewane rzeczywiście miodem lipowym. W smaku bardzo podobne! Pycha, najbardziej w herbacie i lemoniadzie oraz jako pasta do chleba z masłem. Polecam mój przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.
Właściwości i zastosowanie
Mniszek lekarski jest rośliną jadalną, jej młode listki są stosowane jako dodatek do sałatek lub zielonych koktajli. Może być spożywany sam, na surowo, po ugotowaniu, usmażeniu, w postaci soku lub naparów, popularne jest także dodanie płatków czy syropu do herbaty lub lemoniady. Mniszek kwitnie od kwietnia do okolic września. Syrop z jego kwiatów najlepiej jednak przyrządzać wczesną wiosną, potem staje się gorzki, tak samo, jak liście.
Syrop z mniszka lekarskiego stosuje się często w kaszlu i bólu gardła, choć ma on wiele innych, cennych dla zdrowia właściwości:
Zastosowanie syropu z mniszka
- Łagodzi kaszel
- Wzmacnia odporność
- Działa antyoksydacyjne
- Oczyszcza organizm z toksyn
- Wspiera układ oddechowy w infekcji
- Ma działanie przeciwmiażdżycowe
- Działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne
- Działa przeciwgrzybicznie
- Działanie żółciopędne i żółciotwórcze
- Przyspiesza gojenia się ran
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
- litr (np. litrowe wiadro) świeżo zerwanych kwiatów mniszka (około 400 średnich sztuk)
- 1 kg cukru
- sok z całej cytryny
- 1 litr wody
Sposób przygotowania
Potrzebny czas: 1 dzień i 3 godziny
Przygotowanie syropu z kwiatów mniszka lekarskiego
- Zrywamy świeże i duże, dobrze wyrośnięte kwiaty, najlepiej zrobić to rano, gdy główki się rozwijają.
Po zebraniu należy od razu rozsypać kwiaty na papierze, gazetach lub materiale i delikatnie pomieszać, potrząsać, aby usunąć z nich drobne owady. Kolejno kwiaty mniszka lekarskiego płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
- Kwiaty zalewamy wodą w dużym garnku i zagotowujemy kwiaty mniszka.
Gdy woda zawrze, zmniejszamy gaz i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, mieszając, po czym odstawiamy syrop w chłodne miejsce na noc, ale najlepiej na całą dobę.
- Po tym czasie odcedzamy miksturę przez sitko, wyciskamy wodę z kwiatów, dodajemy cukier oraz przecedzony sok z cytryny.
Po wymieszaniu się składników gotujemy jeszcze do 2-3 godzin na małym ogniu, aby syrop ładnie nam zgęstniał. Powinien być podobny do płynnego miodu.
- Gotowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików lub butelek.
Można go przechowywać wraz z innymi wekami, ale syrop z kwiatów mniszka ważny jest przez kilka miesięcy.
Po otwarciu słoika przechowujemy go w lodówce, szczelnie zamknięty i zużywamy w ciagu kilku dni.
Podobne: Domowa kuracja na cholesterol i nadciśnienie
Stosujecie domowe kuracje czy raczej tradycyjne leki przepisane przez lekarza?
Asia
1 komentarz
Basia
Gotując kwiaty mniszka zabijamy wszelkie witaminy i inne cenne utleniacze. Pozostaje tylko żółta cukrowa zalewa bez żadnych wartości leczniczych i wręcz szkodliwa dla organizmu. Cukier to pożywienia dla komórek raka i źródło wszelkich chorób.