Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: fit ciasto z marchewką i orzechami. Jest to mój ulubiony przepis, bardzo zdrowy i niezwykle smaczny.
Nigdy nie była przekonana do ciast robionych z warzywami, typu szpinakowe czy z marchewka, nie kojarzyły mi się ze słodyczami. Przekonałam się jednak, jakie potrafią być smaczne a jednocześnie zdrowe- obecność miodu, warzyw. orzechów robi z tego przepisu naprawdę zdrowy i pyszny deser. Zjedzą go nawet dzieci, które nie wierzą, że w środku jest jakaś tam marchew!
Fit ciasto jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu i zawsze mi się udaje. Jest smaczne, nie za słodkie, wilgotne i do tego zawsze mi dobrze wyrasta. Po prostu pyszne! Cała moja rodzina nieustannie prosi mnie o kawałek albo i o przepis. Możemy posypać je cukrem pudrem albo posiekanymi orzechami do dekoracji. Lub polać białą polewą lub masą z białego serka, które dobrze komponuje się ze smakiem ciasta marchewkowego. Piekłam je już kilka razy i zawsze wyszło pysznie. Nie wyobrażam już sobie lata bez tego ciasta- jest tak proste do zrobienia. Skusicie się na moje zdrowe fit ciasto? Zapraszam do przepisu!
Fit ciasto marchewkowe- prosty przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 4 marchewki
- 1 i pół szklanki mąki -pszennej mix z razową/otrębami
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczone
- pół łyżeczki soli
- Przyprawy: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
Fit ciasto marchewkowe- prosty przepis
- Przygotowanie składników.
Siekamy lub rozgniatamy wałkiem orzechy włoskie. Ścieramy dokładnie umyte marchewki w tarce na grubych oczkach. Jeśli nie mamy zmielonych przypraw, mielimy gałkę muszkatołową, cynamon, anyż i goździki na pył. Oczywiście lepsze są świeżo mielone!
- Miksowanie składników.
Czas na jajka. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Możemy usztywnić ją cukrem. Kolejno dodajemy żółtka i zmniejszam obroty miksera. Następnie powolutku wlewamy olej.
- Mieszanie.
W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dosypujemy to do jajek, następnie dodajemy przyprawy. Powinna być gęsta masa. Na samym końcu wlewamy marchewkę i orzechy. Miksujemy cały czas na wolnych obrotach. Nastawiamy piekarnik.
- Foremka.
Gdy wszystko jest dobrze zmieszane, wylewamy ciasto do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia/ posmarowaną masłem i pokruszonymi orzechami.
- Pieczenie.
Wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 50 minut i pieczemy w temperaturze 180°C. Sprawdzamy przy pomocy wbitej zapałki, czy jest sucha i czy się już upiekło. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowe ozdabiamy.
Podobne: Fit ciasto z truskawkami: proste i pyszne
Fit ciasto marchewkowe: uwagi
Czy ciasto jest już gotowe, można łatwo sprawdzić przy pomocy zapałki lub patyczka – wbijamy go w ciasto i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli tak, to ciasto jest upieczone. Ja ciasto studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby nie opadło.
Gdy wystygnie, możemy posypać je cukrem pudrem albo posiekanymi orzechami do dekoracji. Lub polać białą polewą lub masą z białego serka, które dobrze komponuje się ze smakiem ciasta marchewkowego. Piekłam je już kilka razy i zawsze wyszło pysznie. Nie wyobrażam już sobie lata bez tego ciasta- jest tak proste do zrobienia.
Skusicie się? Ania