Witajcie, kochani! Dziś mam dla was kolejny artykuł z działu zdrowie: porozmawiamy o tym, jak należy prawidłowo myć owoce i warzywa. Wszyscy lubimy korzystać ze świeżych i sezonowych produktów, zwłaszcza tych z własnego ogródka lub kupionych na targu.
Najlepiej byłoby oczywiście kupować sprawdzone i testowane, organiczne produkty. Niewiele osób jednak na nie stać i i czasem sięgamy do pakowanych w folię warzyw z supermarketu, które są zawsze kiepskiej jakości. Niezależnie jednak od miejsca zakupu, nigdy do końca nie wiemy pochodzenia tej żywności. Ani oczywiście metod ogrodnictwa, w których zostały wyhodowane. Dlatego zawsze musimy zachować największą ostrożność, wymyć je już przyniesieniu do domu i odpowiednio przechowywać.
Pamiętajmy, że wszelkie opryski i sztuczne chemiczne nawozy są szkodliwe dla zdrowia. Jednak nie warto przez nie oszczędzać sobie na zdrowych warzywach i owocach. Ja zwłaszcza nie wyobrażam sobie lata bez truskawek, malin, ogórków czy pomidorów. Wszak teraz powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Pamiętajcie jednak, aby zwrócić szczególną uwagę na ich odpowiednie oczyszczenie. Zapraszam do dalszej części mojego postu, gdzie napisze wszystko o tym, w jaki sposób prawidłowo myć owoce i warzywa.
Jak należy myć owoce i warzywa?
Po co myjemy owoce i warzywa?
Najważniejszym jest, aby szybko usunąć z nich brud oraz wszelkie bakterie i drobnoustroje. Nie wiemy przecież, kto je zbierał, ile osób ich dotykało w sklepie czy an targu i czy nosili rękawiczki. Bardzo niebezpieczne są także pestycydy i inne chemikalia, które znajdują się na powierzchni skórek. W przemysłowej hodowli niemal na pewno wszystkie owoce były pryskane przeciwko wielu chorobom i szkodnikom. Tylko takie metody rolnictwa w końcu się opłacają na dużą skalę.
Jak usunąć bakterie z powierzchni warzyw i owoców?
Zazwyczaj mycie produktów spożywczych polega na szybkim opłukaniu ich w bieżącej, letniej wodzie. Jednak dobrze wiemy, że to zwyczajnie za mało. Po pierwsze należy usunąć każdy widoczny brud. Z owoców jagodowych, takich jak truskawki i poziomki nie powinniśmy usuwać szypułek. Natomiast maliny i drobne jagody powinniśmy myć tuż przed spożyciem. Do umycia większych owoców o twardszej skórce, takich jak śliwki, jabłka czy morele możemy użyć miękkiej szczoteczki.
W sklepach mamy ostatnimi czasy bogaty wybór ekologicznych środków i płynów do mycia warzyw i owoców, ale łatwo i dużo taniej zrobić sobie taki domowy, naturalny odpowiednik:
Bakterii i wszelkich drobnoustrojów z powierzchni owoców można się pozbyć przy pomocy wypłukania ich wodzie z octem, w proporcji 1 litr wody na 3-4 łyżki stołowe octu winnego.
Podobne: Sól Epsom, tania perełka z apteki o wielu zastosowaniach
Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
W tej kwestii mycie jest nieco bardziej skomplikowane, ponieważ rolnicy czasem stosują pestycydy o konsystencji wosku czy oleju, więc nie pozbędziemy się ich z powierzchni warzyw i owoców przy pomocy samej czystej wody. Można je jednak łatwo usunąć roztworem o odczynie alkalicznym, czyli np. wody i sody. Soda oczyszczona jest bardzo tania i warto zawsze mieć jej zapas w domu, zwłaszcza, ze sprawdza się przy ekologicznym sprzątaniu.
Do mycia warzyw i owoców stosujemy sodę w proporcji: 1 czubatą łyżkę sody na 1 litr wody. Kąpiel powinna ona trwać około 2-3 minuty. Jeżeli nasze warzywa były pryskane, woda zmętnieje i się zażółci.
Teraz wystarczy już tylko finalnie opłukać pod bieżącą wodą warzywa i owoce. Gotowe! Możemy je już ze smakiem zajadać.
Podsumowanie:
Niezależnie od miejsca zakupu letnich warzyw i owoców, nigdy do końca nie wiemy pochodzenia tej żywności. Ani oczywiście metod ogrodnictwa, w których zostały wyhodowane. Dlatego zawsze musimy zachować największą ostrożność. Pamiętajmy, że wszelkie opryski i sztuczne chemiczne nawozy są szkodliwe dla zdrowia. Jednak nie warto przez nie oszczędzać sobie na zdrowych warzywach i owocach. Pamiętajcie jednak, aby zwrócić szczególną uwagę na ich odpowiednie oczyszczenie. Najlepiej wymyć je już przyniesieniu do domu i odpowiednio przechowywać.
Znacie takie naturalne metody mycia warzyw? Asia