Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: ciasto z rabarbarem i jogurtem. Jest to mój ulubiony, wiosenny przysmak, który kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Takie ciepłe i pyszne ciasto na pewno wywoła uśmiech na niejednej twarzy.
Idealne wprost to popołudniowej kawy i na deser do pracy czy szkoły. Jest to też szybkie rozwiązanie w sytuacji, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Robi się je wszak bardzo szybko! nIgdy nie lubiłam rabarbaru, jest taki kwaśny, a kompotów z ni i innymi owocami też jakoś nigdy nie uwielbiałam. Za to ciasto jest wyborne, bo to idealna proporcja między nieco kwaskowatym a słodkim smakiem, który kojarzy się z dzieciństwem. Na działce mam kilka gatunków tej rośliny, więc na pewno spróbuję niejednego przepisu na słodkości z udziałem rabarbaru. Jeśli znacie jakiś dobry przepis, koniecznie dajcie mi znać w komentarzach pod postem.
Można je przygotować na dwa sposoby, zarówno z ciasta kruchego jak i z ciasta drożdżowego. To pierwsze rozwiązanie jest jednak dużo szybsze. Wystarczy nam kilka na przygotowanie ciasta i chwilka na pieczenie. Możemy je upiec nie tylko z samym rabarbarem, a z dodatkiem truskawek i porzeczek, agrestem lub dowolnymi owocami, świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję tego specjału z kruszonką. Piekłam je już kilka razy i zawsze wyszło pysznie. Nie wyobrażam już sobie wiosny bez tego ciasta. Jest mięciutkie, pachnące, wilgotne, a przy tym tak proste do zrobienia. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe ciasto z rabarbarem? Zapraszam do przepisu!
Szybkie ciasto z rabarbarem- przepis, jak zrobić
Składniki:
- 180 ml jogurtu -naturalnego, greckiego itd.
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 500 g rabarbaru
- 250 g cukru/ słodzisza
- 3 średnie jajka
- 250 ml oleju
- cukier/olejek wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis na ciasto z rabarbarem:
Potrzebny czas: 1 godzina
Szybkie ciasto z rabarbarem
- Przygotowanie rabarbaru.
Zacznijmy od tego, jak przygotować rabarbar do ciasta kruchego? Wybieramy tylko zdrowe i czerwone łodygi. Końce ich obcinamy, ale nie obieramy.Dokładnie myjemy i suszymy, kroimy łodygi na około 1 cm grubości.
- Przygotowanie blachy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę do ciasta wykładamy dokładnie papierem do pieczenia.
- Mieszanie składników.
Jogurt, jajka oraz olej powinny być w temperaturze pokojowej. Wlewamy składniki kolejno do miski, a na końcu wbijamy do niej jajka. Mieszamy łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Masa powinna być lekko gęsta i zwarta, bez grudek.
- Wylewamy.
Gotową masę wylewamy na blachę. Na samym wierzchu układamy rabarbar- możemy robić wzór w okręgi lub rozłożyć kawałki koło siebie. Pieczemy około 40 minut w 180 C. Po lekkim wystudzeniu posypujemy cukrem.
Podobne: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką | proste i szybkie
Uwagi:
Ciasto najlepiej smakuje świeże, na ciepło, podane do kawy i potrzepane lekko cukrem pudrem, migdałami lub cukrem z cynamonem.
Możemy je upiec nie tylko z rabarbarem, a z dowolnymi owocami- świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję tego specjału z kruszonką.
Skusicie się? Smacznego!
Mam sporo rabarbaru. Fantastyczny przepis na zdrowy posiłek. Zdecydowanie warto.
dzięki, mam nadzieję, że smakowało :)