Ciasto z rabarbarem- szybki i łatwy przepis

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: ciasto z rabarbarem i jogurtem. Jest to mój ulubiony, wiosenny przysmak, który kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Takie ciepłe i pyszne ciasto na pewno wywoła uśmiech na niejednej twarzy.

Idealne wprost to popołudniowej kawy i na deser do pracy czy szkoły. Jest to też szybkie rozwiązanie w sytuacji, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Robi się je wszak bardzo szybko! nIgdy nie lubiłam rabarbaru, jest taki kwaśny, a kompotów z ni i innymi owocami też jakoś nigdy nie uwielbiałam. Za to ciasto jest wyborne, bo to idealna proporcja między nieco kwaskowatym a słodkim smakiem, który kojarzy się z dzieciństwem. Na działce mam kilka gatunków tej rośliny, więc na pewno spróbuję niejednego przepisu na słodkości z udziałem rabarbaru. Jeśli znacie jakiś dobry przepis, koniecznie dajcie mi znać w komentarzach pod postem.

Można je przygotować na dwa sposoby, zarówno z ciasta kruchego jak i z ciasta drożdżowego. To pierwsze rozwiązanie jest jednak dużo szybsze. Wystarczy nam kilka na przygotowanie ciasta i chwilka na pieczenie. Możemy je upiec nie tylko z samym rabarbarem, a z dodatkiem truskawek i porzeczek, agrestem lub dowolnymi owocami, świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję tego specjału z kruszonką. Piekłam je już kilka razy i zawsze wyszło pysznie. Nie wyobrażam już sobie wiosny bez tego ciasta. Jest mięciutkie, pachnące, wilgotne, a przy tym tak proste do zrobienia. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe ciasto z rabarbarem? Zapraszam do przepisu!

Szybkie ciasto z rabarbarem- przepis
Szybkie ciasto z rabarbarem- przepis

Szybkie ciasto z rabarbarem- przepis, jak zrobić

Składniki:

  • 180 ml jogurtu -naturalnego, greckiego itd.
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 500 g rabarbaru
  • 250 g cukru/ słodzisza
  • 3 średnie jajka
  • 250 ml oleju
  • cukier/olejek wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis na ciasto z rabarbarem:

Potrzebny czas: 1 godzina

Szybkie ciasto z rabarbarem

  1. Przygotowanie rabarbaru.

    Zacznijmy od tego, jak przygotować rabarbar do ciasta kruchego? Wybieramy tylko zdrowe i czerwone łodygi. Końce ich obcinamy, ale nie obieramy.Dokładnie myjemy i suszymy, kroimy łodygi na około 1 cm grubości.

  2. Przygotowanie blachy.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę do ciasta wykładamy dokładnie papierem do pieczenia.

  3. Mieszanie składników.

    Jogurt, jajka oraz olej powinny być w temperaturze pokojowej. Wlewamy składniki kolejno do miski, a na końcu wbijamy do niej jajka. Mieszamy łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Masa powinna być lekko gęsta i zwarta, bez grudek.

  4. Wylewamy.

    Gotową masę wylewamy na blachę. Na samym wierzchu układamy rabarbar- możemy robić wzór w okręgi lub rozłożyć kawałki koło siebie. Pieczemy około 40 minut w 180 C. Po lekkim wystudzeniu posypujemy cukrem.

Podobne: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką | proste i szybkie

Szybkie ciasto z rabarbarem
Szybkie ciasto z rabarbarem

Uwagi:

Ciasto najlepiej smakuje świeże, na ciepło, podane do kawy i potrzepane lekko cukrem pudrem, migdałami lub cukrem z cynamonem.
Możemy je upiec nie tylko z rabarbarem, a z dowolnymi owocami- świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję tego specjału z kruszonką.

Skusicie się? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 139

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz