Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Domowy chleb żytni na zakwasie | przepis najprostszy i szybki

Domowy chleb żytni na zakwasie | przepis najprostszy i szybki

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na zdrowy chleb żytni na zakwasie. Jest to naprawdę prosty do zrobienia wypiek, który na pewno zasmakuje wszystkim. Zwłaszcza, gdy jest ciepły, pachnie na cały dom i taki chrupiący!

Do zrobienia nie potrzebujemy maszyny ani innych urządzeń. Odkąd dostałam ten przepis, piekłam go już wielokrotnie. Robi się go szybko i zawsze mi tak wychodzi. Jesteście ciekawi przepisu na domowy chleb? Zapraszam do przepisu!

Przepis na chleb żytni na zakwasie domowy

Oto przepis na domowy chleb żytni na zakwasie:

Składniki:

  • 300 g zakwasu żytniego
  • 400 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • 300 ml ciepłej wody

Instrukcje:

  1. W dużym naczyniu wymieszaj zakwas żytni z ciepłą wodą.
  2. Dodaj mąki żytnią i pszenią razową oraz sól. Możesz też dodać miód lub syrop z agawy dla lepszego smaku.
  3. Wymieszaj składniki, aż powstanie ciasto. Pamiętaj, że ciasto będzie gęste i lepkie.
  4. Przykryj naczynie ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 8-12 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je delikatnie na lekko oprószonej mąką powierzchni i delikatnie zagnieć przez kilka minut.
  6. Formuj chleb i umieść go w natłuszczonym blaszaku lub foremce do chleba. Możesz użyć dodatkowej mąki do formowania.
  7. Pozostaw chleb do ponownego wyrośnięcia na około 1-2 godziny.
  8. Przed pieczeniem, rozgrzej piekarnik do 220°C.
  9. Delikatnie naciągnij wierzch chleba nożem i umieść go w piekarniku.
  10. Piecz chleb przez około 40-50 minut, aż będzie pięknie zrumieniony i wydaje dźwięk głuchy po stuknięciu w spód.
  11. Po upieczeniu, wyjmij chleb żytni z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na kratce.

Podobne: Chleb z ziarnami | prosty i szybki przepis · Jak naturalnie

Gotowy chleb żytni możesz przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku.

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że wygląda apetycznie? Mam nadzieję, że spróbujecie taki upiec. dajcie znać, jak wyszedł. Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 122

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version