Zupa z dyni FIT: pyszna i zdrowa, najprostszy przepis

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was nowy przepis – zdrowa zupa z dyni. Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis i bardzo smakowity, zwłaszcza, gdy przyjdą pierwsze jesienne deszcze, mrozy i przeziębienia.

Zupa z dyni znakomicie rozgrzewa i poprawia nastrój, jest też bardzo zdrowa. Idealne danie na obiad lub kolację, robi się szybko i zawsze wychodzi, wystarczy trochę soli i zupa już jest pyszna, a z odrobiną dodatkowych przypraw po prostu zachwyca. Zupa z dyni syci na długo i utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam!

Zupa z dyni
Zupa z dyni

Przepis – zupa z dyni

Składniki:

  • 1 kg dyni melonowej, Hokkaido lub innej
  • 1 cebula i 2 ząbki czosnku
  • 1,5 – 2,5 płaskich łyżeczek soli
  • 2/3 szklanki wody/mleka
  • pieprz, curry, chili, gałka muszkatołowa imbir, słodka papryka

Wykonanie

Najpierw musimy dynię obrać ze skórki oraz wykroić nasiona i całą miazgę ze środka. Następnie pokroić dynię w kostkę, a cebulę posiekać.
Kolejno wrzucić je razem do garnka i dodać trochę wody. Gotować na niedużym ogniu aż dynia się rozgotuje, do 20 minut.

Potem dodać czosnek i zmiksować całość blenderem. Gotować jeszcze kolejną minutę. Dodać mleko np. sojowe i ew. wody jeśli zupa jest za rzadka oraz doprawić do smaku. Gotowe!

Zupa z dyni – sposób podania:

Zupę z dyni podawać można właściwie ze wszystkim: z makaronem, ryżem, ziemniakami, grzankami. Ładnie wygląda przybrane zieleniną i przyprażonymi na patelni nasionami dyni.

Zupa z dyni

Uwagi:

Taka prosta zupa świetnie nadaje się do odgrzewania i do mrożenia.

Przy ostatnim odgrzewaniu dodałam do zupy kilka łyżek mleczka kokosowego i trochę pokrojonego sera Camembert, aby zmienić jej smak dla domowników. Wyszła przepysznie! Musicie spróbować!

Zobacz także: Bób po prowansalsku, zdrowe danie na letnią kolację

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że taka jesienna zupa wygląda apetycznie? Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 25

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz