Pancakes, pyszne placuszki w wersji fit

Hej, kochani. Zastanawiałam się ostatnio, czy zdrowe i smaczne pancakes, czyli amerykańskie placuszki są możliwe? Oczywiście, że tak!

Fit pancakes są rumiane i pyszne, zawierają dużo błonnika, magnezu i potasu, rozgrzewają a do tego sycą na długo, dlatego są idealnym śniadaniem przed treningiem, na ciężki dzień w pracy i na niepogodę! Jeśli chcecie się o tym przekonać, jakie są chrupiąc ei pyszne, do tego nietuczące, zapraszam serdecznie do mojego prostego przepisu!

fit pancakes
Fit pancakes

Pancakes, amerykańskie placuszki z bananami

Składniki:

  • 2 małe jajka
  • 2 małe, dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub razowej 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Oddziel żółtka od białek. Banany obierz i zblenduj na krem, dodaj do żółtek i miksuj, aż masa będzie puszysta. Dodaj mąkę i sodę. Połącz wszystko mikserem. Następnie ubij białka na sztywną pianę. Dodaj ją do masy i wymieszaj za pomocą łyżki delikatnie, by piana nie opadła.
Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem. Nakładaj na patelnię po kopiastej łyżce puszystej masy. Smaż z obu stron do zrumienienia. Olej kokosowy jest świetny do smażenia, nie dość, że zdrowy, to jeszcze nic się na nim nie przypala. 

fit pancakes
Fit pancakes
  • Do ciasta można dodać innej mąki np. ryżowej lub do pszennej, białej wystarczy dodać zmielonych otrąb, aby wzrosły jej wartości odżywcze.
  • Placuszki można także zrobić w wersji wegańskiej, z zamiennikiem jajek aby masa się dobrze kleiła.
  • Ja często smażę na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, bo odrobinę oleju dodałam już do masy. 

Sprawdź też przepis na Naleśniki budyniowe: pyszne i zdrowe fit śniadanie

Skusicie się na takie ciepłe śniadanie? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 23

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

4 komentarzy

Zostaw swój komentarz