Wegańskie lody z banana i owoców | domowe lody

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepisy na pyszne i zdrowe desery- wegańskie lody z banana i owoców sezonowych, na przykład malin czy borówek.

Smakowite, domowe lody wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy mieć sezonowe owoce i bazę, dzięki której masa nabierze gęstości. W tym przepisie wykorzystuję banany, które są łatwo dostępne i niedrogie, w dodatku często i tak mrożę je z tej przyczyny, żeby resztki się nie zepsuły. Do masy można dodać też zmielone, namoczone orzechy, awokado, ananas, mleko kokosowe i inne zdrowe dodatki, na jakie mamy ochotę.

Lody zawsze wychodzą, są pyszne, kremowe i rozpuszczają się jak prawdziwe: do tego bez śmietany, bez cukru, jajek, właściwie składają się tylko z owoców. Są idealnym deserem dla każdego, nie tylko na diecie. Warto zawsze trzymać w zamrażarce zamrożone banany, wtedy szybko możemy zrobić sobie taki smakowity deser. 

wegańskie lody domowe

Wegańskie lody z bananem – przepis, jak zrobić

Składniki:

  • dojrzały banan na osobę
  • pół szklanki owoców- świeże lub mrożone
  • mleko roślinne – 2 łyżki
  • ksylitol lub stewia do dosłodzenia, jeśli borówki są zbyt kwaśne
  • ew. polewa, posypka, dodatki

Sposób przygotowania:

Potrzebny czas: 10 minut

Jak przygotować wegańskie lody:

  1. Przygotowanie bazy

    Banany kroimy w plastry i wsadzamy do zamrażarki. Najlepiej to zrobić dzień lub chwilę wcześniej.

  2. Owoce w przepisie

    Możemy użyć gotowych mrożonek lub świeżych, wtedy również wyjmujemy je z zamrażarki po lekkim zmrożeniu.

  3. Miksujemy

    Owoce wkładamy do blendera, wlewamy mleko i słodzisze i miksujemy razem na szybkich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. Gotowe! Możemy podawać

    Lody możemy przygotować z każdych mrożonych owoców, ale podstawą są tutaj zamrożone banany, które dają lodom odpowiedniej, kremowej konsystencji.

Podobne: Lody proteinowe fit| z wanilią, gruszką i bananem

wegańskie lody

Wegańskie lody- jak podawać

Niektórzy robią lody z nie- zamrożonych owoców i wkładają je do zamrażarki po blendowaniu, na później, ale te technika gwarantuje to, że lody będą twarde jak kamień i będzie je trudno nawet wyjąć z pojemnika. Polecam robić domowe lody według tego przepisu.

Lody są od razu gotowe do spożycia, szybko się topią, więc warto robić od razu przed podaniem na stół. Możemy je podać w pucharkach lub na gofrach. Można też polać pyszny deser roztopioną czekoladą, ozdobić zmielonymi migdałami i kilkoma świeżymi borówkami. Pycha!

Skusicie się? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 72

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

1 komentarz

    Zostaw swój komentarz