Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na zdrowe mikstury-Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.

Na pewno kojarzycie tę kwitnąca na żółto, wiosenną roślinę z trawników i łąk. Traktowany niesłusznie jak uciążliwy chwast, ale syrop z kwiatów mniszka to bardzo skuteczny lek, zresztą cała roślina ma wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego zachęcam do zbierania kwiatków z daleka od drogi i zrobienia mojego szybkiego przepisu na syrop mniszkowy.

Kiedy byłam mała, moja ciocia zawsze przywoziła słoiczki tego pysznego miodku z mniszka i byłam pewna, że to kwiaty zalewane rzeczywiście miodem lipowym. W smaku bardzo podobne! Pycha, najbardziej w herbacie i lemoniadzie oraz jako pasta do chleba z masłem. Polecam mój przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski

Właściwości i zastosowanie

Mniszek lekarski jest rośliną jadalną, jej młode listki są stosowane jako dodatek do sałatek lub zielonych koktajli. Może być spożywany sam, na surowo, po ugotowaniu, usmażeniu, w postaci soku lub naparów, popularne jest także dodanie płatków czy syropu do herbaty lub lemoniady. Mniszek kwitnie od kwietnia do okolic września. Syrop z jego kwiatów najlepiej jednak przyrządzać wczesną wiosną, potem staje się gorzki, tak samo, jak liście.

Syrop z mniszka lekarskiego stosuje się często w kaszlu i bólu gardła, choć ma on wiele innych, cennych dla zdrowia właściwości:

Zastosowanie syropu z mniszka

  • Łagodzi kaszel
  • Wzmacnia odporność
  • Działa antyoksydacyjne
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Wspiera układ oddechowy w infekcji
  • Ma działanie przeciwmiażdżycowe
  • Działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne
  • Działa przeciwgrzybicznie
  • Działanie żółciopędne i żółciotwórcze
  • Przyspiesza gojenia się ran
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • litr (np. litrowe wiadro) świeżo zerwanych kwiatów mniszka (około 400 średnich sztuk)
  • 1 kg cukru
  • sok z całej cytryny
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania

Potrzebny czas: 1 dzień i 3 godziny

Przygotowanie syropu z kwiatów mniszka lekarskiego

  1. Zrywamy świeże i duże, dobrze wyrośnięte kwiaty, najlepiej zrobić to rano, gdy główki się rozwijają.

    Po zebraniu należy od razu rozsypać kwiaty na papierze, gazetach lub materiale i delikatnie pomieszać, potrząsać, aby usunąć z nich drobne owady. Kolejno kwiaty mniszka lekarskiego płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.

  2. Kwiaty zalewamy wodą w dużym garnku i zagotowujemy kwiaty mniszka.

    Gdy woda zawrze, zmniejszamy gaz i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, mieszając, po czym odstawiamy syrop w chłodne miejsce na noc, ale najlepiej na całą dobę.

  3. Po tym czasie odcedzamy miksturę przez sitko, wyciskamy wodę z kwiatów, dodajemy cukier oraz przecedzony sok z cytryny.

    Po wymieszaniu się składników gotujemy jeszcze do 2-3 godzin na małym ogniu, aby syrop ładnie nam zgęstniał. Powinien być podobny do płynnego miodu.

  4. Gotowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików lub butelek.

    Można go przechowywać wraz z innymi wekami, ale syrop z kwiatów mniszka ważny jest przez kilka miesięcy.

Po otwarciu słoika przechowujemy go w lodówce, szczelnie zamknięty i zużywamy w ciagu kilku dni.

Podobne: Domowa kuracja na cholesterol i nadciśnienie

Stosujecie domowe kuracje czy raczej tradycyjne leki przepisane przez lekarza?
Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.9 / 5. Liczba ocen: 35

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

1 komentarz

  • Gotując kwiaty mniszka zabijamy wszelkie witaminy i inne cenne utleniacze. Pozostaje tylko żółta cukrowa zalewa bez żadnych wartości leczniczych i wręcz szkodliwa dla organizmu. Cukier to pożywienia dla komórek raka i źródło wszelkich chorób.

Zostaw swój komentarz