Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Sernik z dynią i cynamonem | fit, wegeteriańskie, desery

Sernik z dynią i cynamonem | fit, wegeteriańskie, desery

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: sernik z dynią, czyli jesienne ciasto, które jest zdrowe, smaczne i chociaż jest w wersji fit, to w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym, ciężkim słodkościom.

Sernik z dynią jest idealny do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, na pewno wszystkim zasmakuje. Zrobienie tego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je także upiec w wersji z jajkami lub wegańskiej oraz z dowolnymi dodatkami- owocami, bananami, orzechami. Za każdym razem sernik z dynią wychodzi idealnie i pysznie. W smaku nie czuć gorzkiej czy słonawej dyni, bo sernik dyniowy jest bardzo słodki, z dodatkiem masy kajmakowej i cynamonu. Dodatek orzechów dodatkowo zmienia jego smak! Sernik jest mokry, aksamitny i miękki, po prostu przepyszny. Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu na te jesienne pychotki, zapraszam do dalszej części postu.

sernik z dynią

Sernik z dynią i cynamonem- przepis, jak wykonać

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych lub owsianych
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 40 g orzechów- pekan lub włoskich
  • 30 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, dobrze zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g puree z dyni4 jajka
  • 120 g cukru
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina

Sernik z dynią i cynamonem- przepis, jak wykonać

  1. Przygotowujemy spód sernika.

    Ciastka, czekoladę, orzechy i masło umieścić w mikserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

  2. Wykładamy formę.

    Formę o średnicy do 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, dobrze wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut -do zarumienienia.

  3. Studzimy.

    Wyjąć, przestudzić podczas przygotowania masy sernikowej. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową do pieczenia w kąpieli wodnej.

  4. Miksowanie masy sernikowej.

    Składniki wszystkie masy muszą być w temperaturze pokojowej. Zmiksować je do połączenia składników w blenderze, ale nie zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej.

  5. Pieczenie.

    Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej. Powierzchnia sernika powinna być dobrze wypieczona- wtedy jest gotowy.

  6. Studzenie.

    Wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić i schłodzić w lodówce. Można przetrzymać nawet przez całą noc, aby był bardziej zwarty i miękki. Gotowe!

Podobne: Brownie z czerwonej fasoli- fit ciasto bez mąki i cukru

Uwagi:

Przed podaniem można powierzchnię sernika oprószyć cynamonem lub polać polewą. Na zdjęciu ciasto ozdobione zostało polewą toffi oraz listkami z kruszonki.
Można wykorzystać do sernika gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu, ze zmielonej, świeżej dyni. Smacznego!

Spróbujecie przepisu na pyszny sernik z dynią? Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 137

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *