Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Placki z dyni na słodko | wegetariańskie i fit pyszności

Placki z dyni na słodko | wegetariańskie i fit pyszności

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne placki z dyni. Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis, który na pewno zasmakuje wszystkim oraz zaskoczy gości! Jaka pyszna może być jesień, chociaż pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza.

Podczas spaceru zobaczyłam te dorodne dynie i przypomniałam sobie wszystkie przepisy mojej babci na pyszne zupy, chlebek, ciasta i również te placuszki. Możecie wiec spodziewać się o wiele więcej przepisów wkrótce na blogu! To cudowne, że z tak zwykłego warzywa możemy zrobić sobie zdrowy i smakowity posiłek. Jest tyle opcji! Dzisiaj zaczynamy od przepisu na placuszki, które można zjeść zarówno na rozgrzewające śniadanie czy obiad. Dzieci je uwielbiają! Są przepyszne! Jeśli was zainteresowałam tymi słodkościami, zapraszam do mojego przepisu.

Przepis na placki z dyni na słodko

Składniki:

  • 600 g miąższu ze słodkiej odmiany dyni
  • 2 całe jajka
  • 150 g mąki razowej
  • szczypta soli i erytrolu,
  • kurkuma i cynamon
  • do podania: śmietanka, cukier puder, miód, dżemy itd.

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

  1. Obieranie dyni.

    Kroimy dynię na mniejsze kawałki, musimy ja wydrążyć i dokładnie obrać.

  2. Ścieranie.

    Miąższ możemy zetrzeć na ręcznej tarce lub zmiksować w blenderze. Odciskujemy nadmiar soku.

  3. Mieszanie ciasta.

    Dodajemy jajka i mąkę pszenną, szczyptę soli i przyprawy. Dobrze mieszamy wszystko łyżką, aż powstanie zwarte i zawiązane ciasto. W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki.

  4. Smażenie.

    Formujemy niewielkie, płaski placuszki. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, na złoty kolor. Odsączamy na papierowej serwetce. Gotowe!

Podobne: Zupa z dyni: pyszna i zdrowa, najprostszy przepis

Uwagi:

Placki najlepiej jest podawać ze słodkimi dodatkami, w zależności od upodobania: śmietanką, cukrem pudrem, erytrolem lub cynamonem, z dżemem malinowym, powidłami śliwkowymi, stopioną czekoladą. Moja propozycja podania to śmietana do polania i erytrol do posypania dania po wierzchu. Pychotka!

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że placki wyglądają apetycznie?
Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 156

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version