Placki z cukinii | fit, chrupiące i szybkie

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne placki z cukinii, z marchewką i jajkami. Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis, który na pewno zasmakuje wszystkim, także dzieciom, nawet niejadkom oraz zaskoczy gości! 

Mamy środek sezonu na cukinie, więc mam ich w domu naprawdę sporo. Na szczęście podczas spaceru przypomniałam sobie wszystkie przepisy mojej babci na pyszne cukiniowe zupy, chlebek, ciasta i również te placuszki. Możecie wiec spodziewać się o wiele więcej przepisów wkrótce na blogu! To cudowne, że z tak zwykłego warzywa możemy zrobić sobie zdrowy i smakowity posiłek. Jest tyle opcji! Dzisiaj zaczynamy od przepisu na placuszki, które można zjeść zarówno na rozgrzewające śniadanie, kolację czy na obiad. Dzieci je uwielbiają! Są chrupiące, sycące, zdrowe i przepyszne! Jeśli was zainteresowałam, zapraszam do mojego przepisu.

Przepis na chrupiące placki z cukinii
Przepis na chrupiące placki z cukinii

Podobne: Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw| fit, wege, bez glutenu

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:

  • większa cukinia
  • 2 większe marchewki
  • 2 jajka
  • ok. pół szklanki mąki razowej
  • łyżka kwaśniej śmietany /jogurtu
  • sól, szczypta pieprzu, czosnek, kurkuma, zioła
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

Przepis na chrupiące placki z cukinii

  1. Obieranie.
    Cukinię myjemy, okrawamy i obieramy, jeśli skórka jest za twarda. Jeśli jest przerośnięta, musimy ją wydrążyć. Marchwie obieramy.

  2. Ścieranie.
    Miąższ z warzyw możemy zetrzeć na ręcznej tarce lub zmiksować w blenderze. Odciskujemy nadmiar soku, solimy. Odstawiamy na chwilę i jeśli masa jest zbyt mokra, ponownie odlewamy.

  3. Mieszanie ciasta.
    Dodajemy do miski 2 jajka i mąkę, szczyptę soli i przyprawy. Dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Dobrze mieszamy wszystko łyżką, aż powstanie zwarte i zawiązane ciasto, jak na naleśniki. W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki.

  4. Smażenie.
    Formujemy niewielkie, płaski placuszki. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, po około 2-4 minuty na złoty kolor. Między wykładaniem zamieszaj ciasto, by warzywa nie opadły na dno. Odsączamy na papierowej serwetce. Gotowe!

Przepis na chrupiące placki z cukinii
Przepis na chrupiące placki z cukinii

Uwagi:

Zamiast śmietany 18 % możemy użyć śmietany 12 %, jogurt naturalny, grecki lub dwie łyżki mleka. Zamiast jajek- siemię lniane dla wegan.

Placki z cukinii najlepiej jest podawać z jogurtem, śmietaną, tzaziki lub wybranym, słonym sosem. Moja propozycja podania to śmietana do polania i świeży pieprz ziołowy do posypania dania po wierzchu. Pychotka!

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że placki wyglądają apetycznie?
Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 143

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz