Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Pasta z awokado, zdrowa alternatywa dla margaryny

Pasta z awokado, zdrowa alternatywa dla margaryny

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne i zdrowe dodatki do kanapek- tym razem jest to zielona pasta z awokado.

Awokado długo było niedoceniane w naszej kuchni, a jest niezmiernie zdrowe i smaczne. Jak jeść awokado? Oczywiście na surowo, jako dodatek do sałatek, jajek czy obiadu. Najlepiej jednak w formie szybkiej do zrobienia pasty. To bogaty w bardzo zdrowe tłuszcze, błonniki i witaminy dodatek, który idealnie zastępuje niezdrowe margaryny do smarowania pieczywa (utwardzone tłuszcze trans naprawdę nie są naturalne) czy kremy do nadziewania wrapów i warzyw. Ma bardzo ciekawy, wytrawny smak, jak dla mnie pycha! Zapraszam do mojego łatwego przepisu.

Pasta z awokado jak zrobić

Dlaczego warto jeść pastę z awokado?

Awokado to owoc niezwykle zdrowy, zaliczany do grupy superfoods, zwłaszcza bogate w zdrowe, roślinne tłuszcze (szczególnie ważne dla osób na diecie ketologicznej, gdzie surowe bądź w formie oleju awokado jest właściwie podstawą odżywiania) oraz dużą dawkę kwasów omega, witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas i wapń. Dlatego też spożywanie awokado jest korzystne w leczeniu chorych na cukrzycę. Nie tylko na długo syci ( a więc i zapobiega nagłym wahaniom poziomu cukru we krwii), reguluje poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy i chorobom serca, ma działanie przeciwnowotworowe, spowalnia także procesy starzeniowe zachodzące w organizmie, usprawnia pracę wątroby, łagodzi stany zapalne żołądka i jelit.

Pasta z awokado jak zrobić

Pasta z awokado- jak zrobić

Rodzaj diety: wegetariańska, LCHF, keto, fit

Składniki na pastę z awokado

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól różowa lub kłodawska
  • Pieprz kolorowy, czosnek
  • Przyprawy włoskie

Przygotowanie pasty z awokado:

Podstawą przygotowania pasty jest oczywiście owoc awokado, miękkie i dojrzałe, ale nie przejrzałe. Przekrawamy owoc wzdłuż, starając się nie uszkodzić pestki, ponieważ ja także możemy spożyć (po wysuszeniu), możemy ja także zasadzić jako ozdobną roślinę domową:

Zobacz: Jak zasadzić awokado z pestki? Prosty poradnik

Wydrążamy miąższ z awokado za pomocą dużej łyżki i przekładamy je do miseczki. Rozgniatamy widelcem na gładką masę, miękkie awokado powinno łatwo poddać się temu procesowi, za twarde można zmiksować w blenderze, jednak nie będzie tak smaczne. Mieszamy pastę z oliwą i sokiem cytrynowym, aby nie zbrązowiała przez utlenianie się witamin, dodajemy też przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy. Gotowe!

Pasta z awokado jak zrobić

Dodatki do pasty z awokado

Tak przygotowana pasta jest już bardzo smaczna i zdrowa, możemy ją także wzbogacić i urozmaicić. W zależności od naszej diety, zawartości lodówki lub ochoty, dodajemy do pasty i miksujemy odpowiednie dodatki, mogą to być np.: pesto, oleje, twarożek, majonez, śmietana, jajka, szczypior itd.

Skusicie się na mój smakowity przepis? Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 47

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *