Matcha latte- szybki i prosty przepis

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na zdrowe napoje: domowa matcha latte, czyli pyszny i zdrowy napój bez cukru i bez szkodliwej chemii. Na pewno może być zamiennikiem zwykłej kawy, jest od niej znacznie zdrowszy a tak samo dodaje energii i rozjaśnia umysł. Uwielbiam robić sobie taką latte na podwieczorek! Możemy ją przygotować z każdym rodzajem ulubionego mleka: krowiego lub roślinnego (owsiane i sojowe dobrze się pienią). Ja wolę roślinne oraz migdałowe z racji bycia na diecie keto. Bo Matcha latee jak najbadziej może być keto! Możemy ją pić jako cappucinno lub typowe, duże latee.

Jednak napój ten możemy przygotowywać cały rok, na ciepło i nawet w lecie staje się pyszna i zdrową latte o bardzo ciekawym, słodkawym smaku, które można podać gościom w upalne dni, z kostkami lodu. Przepis na matcha jest prosty i bardzo szybki do zrobienia, na pewno każdy już wie, jak go wykonać, ale może nie ten najprostszy z możliwych. Zapraszam do mojego przepisu na pyszną matcha latte!

Matcha latte- szybki i prosty przepis

Przepis na Matcha latte

Składniki na matcha latte:

  • około 50 ml wody w temperaturze 70-80 °C
  • 1 łyżeczka świeżej matcha
  • około 250 ml mleka (migdałowego, sojowego lub owsianego itd.)
  • 1 łyżeczka ksylitolu, ertrolu lub stewii

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 minut

  1. Przygotowanie składników.

    Odmierz składniki. Do filiżanki wsyp 1 łyżeczkę matcha. Zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.

  2. Mieszanie.

    Dodaj słodzidło i ponownie zamieszaj do rozpuszczenia.

  3. Dodajemy mleko.

    Mleko można podgrzać, ale ja nigdy tego nie robię. Robimy mleczną piankę i zalewamy nią tak przygotowaną matchę. Gotowe!

  4. W wersji letniej.

    W lecie dodajemy dużo więcej zimnego mleka oraz kostki lodu do wystygłej wody.

Matcha latte- szybki i prosty przepis

Podobne: Syrop z kwiatów czarnego bzu- na odporność i lemoniadę

Matcha latte, uwagi:

Przy robieniu matcha latte i każdej innej herbaty bardzo się przydaje szklany czajnik z ustawieniem temperatury, od 60-80 C. Odkąd go kupiłam, nie wyobrażam sobie już czekania, aż woda się ostudzi, żeby móc zalać herbatę. Jeśli takiego nie macie, można sprawdzić palcem- woda powinna być po prostu gorąca, nie parząca.

Do spienienia mleka możemy użyć specjalnej maszyny, blendera, ręcznego mini spieniacza (np. tego taniego z IKEA), możemy także użyć prostej metody domowej. Do zapasowego kartonu czy zamykanego pojemniczka wlewany odpowiednią ilośc mleka i potrząsamy do spienienia. Taka piana niestety nie utrzymuje się zbyt długo, ale wygląda dekoracyjnie. Polecam też do cappuciono!

Mam nadzieję, że spodoba się wam taki prosty przepis! Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 123

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz