Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Majonez domowy w pięć minut, zdrowy i tani (keto, LCHF)

Majonez domowy w pięć minut, zdrowy i tani (keto, LCHF)

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszny majonez domowy gotowy do zrobienia w zaledwie pięć minut. Do jego stworzenia potrzeba nam jedynie jajka, oleju lub oliwy i musztardy.

Na pewno wiec będzie smaczniejszy i zdrowszy niż sklepowe produkty, oparte na rafinowanych olejach rzepakowych czy sojowych i z dodatkiem białego cukru. Taki domowy majonez możecie jednak robić sobie na co dzień, jest pyszny z jajkami i do kanapek czy sałatek. Majonez na oliwie i żółtkach jest zdrowy, jeśli oczywiście używamy go z umiarem. Do tego jest tani i nie psuje się szybko. Mój stoi w lodówce już tydzień i nie widać śladów zepsucia. Robi się go bardzo szybko i łatwo, więc bardzo polecam i na pewno już nie kupię żadnego sklepowego, chemicznego i niezdrowego sosu. Zapraszam do mojego przepisu na majonez domowy ketologiczny!

Przepis na majonez domowy w pięć minut

Składniki:

  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szklanka oliwy z oliwek/oleju, oleju z awokado
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę, pokojową. Na godzinę, dwie przed wykonywaniem przepisu wyjmij składniki z lodówki. Jest to najczęstszy błąd przy wykonywaniu tego sosu, który sprawia, że domowy majonez się warzy.

Potrzebny czas: 5 minut

majonez w domu szybki i tani, najprostszy przepis

  1. Przygotowanie składników.
    Przygotuj blender lub inny procesor do mieszania składników. Odmierz olej. Jajko należy dobrze wymyć, a następnie sparzyć.

  2. Mieszanie.
    Jajko wbijamy do wysokiego pojemnika, wlewamy oliwę a następnie resztę składników. Wkładamy końcówkę blendera i włączamy go na małe obroty, gdy jest na dnie pojemnika- inaczej się zwarzy.

  3. Miksowanie.

    Najpierw blendujemy przez kilka sekund na niskich obrotach, a gdy majonez zacznie gęstnieć, powoli je zwiększamy i podnosimy blender, miksując całość. Dodajemy sól, pieprz ew. i przyprawy do smaku.

  4. Przyprawianie.
    Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej oliwy. Gdy sos będzie gotowy, przełóż domowy majonez do wyparzonego słoika. Przechowuj do kilku dni w lodówce.

Podobne: Domowy majonez, pełny zdrowych tłuszczy (fit, keto, lchf)

Uwagi:

Dobrym pomysłem jest zrobić majonez od razu w wyższym słoiku/pojemniku, w którym będziemy go potem przechowywać – nie trzeba przekładać masy i myć pojemnika.

Skusicie się na taki pyszny majonez? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 124

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version