Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Kremowa zupa z pieczonej papryki | jesienna i sycąca

Kremowa zupa z pieczonej papryki | jesienna i sycąca

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was nowy fit przepis – Kremowa zupa z pieczonej papryki, czyli bardzo jesienny przepis na rozgrzewającą, zdrową i pyszną potrawę. Ta kremowa i aksamitna zupa jest tak kolorowa i pyszna, że umili nam nawet najbardziej szary i deszczowy dzień.

A z dodatkiem masła, śmietanki i serka topionego lub grzanek jest sycąca, spokojnie może nam zastąpić cały obiad czy ciepłą kolację dla przemarzniętych domowników. Uwielbiam ją sobie robić zwłaszcza teraz, w sezonie na bardzo tanie, jesienne warzywa z targowiska, które po prostu mają w sobie ten smakowity posmak. Jest to naprawdę prosty i szybki do zrobienia przepis i niezwykle pyszny, więc jeśli już was wystarczająco zachęciłam, zapraszam do dalszej części wpisu!

Kremowa zupa z pieczonej papryki | jesienna, sycąca i pyszna

Kremowa zupa z pieczonej papryki, prosty przepis

SKŁADNIKI: 

  • 1 kg kolorowej papryki
  • 1 duża cebula (lub dwie małe)
  • litr bulionu warzywnego
  • 100 g topionego serka
  • śmietanka do zup
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • czosnek, słodka papryka, tymianek,
  • sól i pieprz
  • ew. 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

WYKONANIE:

Potrzebny czas: 1 godzina i 30 minut.

Przepis na: Kremowa zupa z pieczonej papryki

  1. Przygotowanie papryki.

    Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Myjemy i kroimy papryki na 2 części, wydrążamy środek z nasionami. Układamy na formie i zapiekamy przez około godzinę, przewracając je na drugą stronę co jakiś czas, aż do upieczenia.

  2. Studzimy.

    Tak przygotowaną paprykę wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy pokrywką na talerzu, zostawiamy do ostudzenia. Kolejno obieramy je ze skórki.

  3. Szkilmy cebulę.

    Drobno kroimy cebulę, np. w kosteczkę, smażymy razem z czosnkiem na oliwie i maśle, na średnim ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając aż do zarumienienia.

  4. Mieszanie.

    Potem wlewamy rozpuszczony wcześniej bulion i wszystko razem zagotowujemy kilka minut, na końcu wrzucamy nasze papryki i mieszamy.

  5. Przyprawiamy.

    Dorzucamy szczyptę pieprzu i soli oraz papryki, ziół włoskich lub kurkumy. Doprawiamy do smaku, np. przecierem pomidorowym, ziołami.

  6. Miksujemy.

    Trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut, potem dorzucamy pokrojony serek topiony, zagotowujemy co chwilę mieszając. Potem odstawiamy z ognia i miksujemy blenderem na krem z dodatkiem śmietanki.

  7. Koniec.

    Rozlewamy zupę na talerze, nieco studzimy. Do każdej porcji dodajemy po dwie łyżki gęstej śmietanki i/ pokrojone w kostkę grzanki. Dekorujemy posiekaną pietruszką. Gotowe!

Kremowa zupa z pieczonej papryki | jesienna, sycąca i pyszna

Podobne: Zupa z cukinią i fetą- letnia i dietetyczna

Uwagi:

Możemy podawać samą zupę jako bardzo sycące i ciepłe danie albo z chlebem, śmietanką lub grzankami jako cały obiad dla zziębniętych domowników.

Lubicie takie smakowite, jesienne zupy? Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 123

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

1 komentarz do “Kremowa zupa z pieczonej papryki | jesienna i sycąca”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Exit mobile version