Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Kotlety z soczewicy – tanie, pyszne i wegańskie

Kotlety z soczewicy – tanie, pyszne i wegańskie

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszny wegetariański obiad – kotlety z soczewicy.

Idealne do grilla, burgerów jak i dodatek do tradycyjnego obiadu. Zrobienie ich jest proste i zajmuje niewiele czasu, zawsze się udają i są bardzo zdrowe! Znakomite źródło białka i witamin. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowite kotleciki. Skusicie się na mój przepis? Zapraszam!

Kotlety z zielonej soczewicy- jak zrobić?

Składniki:

  • 100 g zielonej soczewicy;
  • 2 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • 1/8 dużego korzenia selera;
  • ząbek czosnku;
  • mała cebula;
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus;
  • kasza manna;
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła, papryka
  • mąka kukurydziana;
  • bułka tarta i olej do smażenia

Wykonanie:

Gotujemy marchewki, pietruszki i seler w samej wodzie. Osobno gotujemy soczewicę. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem. Kiedy ostygną, mielimy warzywa i soczewicę blenderem. Mielimy też cebulę i czosnek. Mieszamy zmielone składniki z kuskusem. Na koniec przyprawiamy i dodajemy kilka łyżek kaszy manny, by masa na kotlety była sztywniejsza. Wstawiamy na jakiś czas do lodówki.

Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, niewielką ilością oleju i odrobiną soli tak, żeby całość miała średnio gęstą konsystencję. Formujemy niewielkie kotlety, namaczamy je w rozrobionej mące kukurydzianej, następnie w bułce tartej i smażymy.

Wskazówki i uwagi:

W wersji nie wegańskiej albo jeśli macie obawy, że będą się rozlatywać można dodać 1-3 jajka i mniej maki kukurydzianej, na pewno będą bardzo zwarte.

Kotlety z przeznaczeniem na grilla można doprawić na bardziej ostro albo dodać grillowe mieszanki przypraw do mięsa. Można je też zapiec jak powyżej, z plasterkami żółtego sera.

Kotlety można też z powodzeniem zamrażać i odgrzewać.

Kotlety z zielonej soczewicy – sposób podania:

Kotlety świetnie nadają się także na grilla, do nadziania burgerów i tortilli jak i jako dodatek do tradycyjnego obiadu albo zrobić z masy klopsiki.

Podobne: Wegańskie klopsiki szwedzkie z IKEA – pomysł na tani, pyszny i szybki obiad

Skusicie się na takie pyszne wegańskie kotleciki? Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 43

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

2 komentarze do “Kotlety z soczewicy – tanie, pyszne i wegańskie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Exit mobile version