Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Keto sernik “Oreo” bez pieczenia, szybki i łatwy

Keto sernik “Oreo” bez pieczenia, szybki i łatwy

Hej, kochani! Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: keto sernik Oreo o smaku popularnych ciastek, czyli szybkie ciasto, które jest zdrowe, smaczne i w wersji ketogenicznej, ale w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym, ciężkim i tuczącym słodkościom.

W dodatku ten sernik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, idealny wprost na słodkie śniadanie, jako deser do kawy jak i dla gości, na pewno wszystkim zasmakuje. Dobre ciasto bez pieczenia na Wielkanoc, przyjęcia, święta i urodziny.

Keto sernik dodatkowo jest tani, a składniki można znaleźć bez problemu w każdym sklepie spożywczym, więc jest idealnym przepisem dla początkujących na diecie ketogennej lub ich rodzin, które chcą zrobić dla nich taki pyszny deser. U mnie na świętach wszyscy się nim zajadali, jest pyszny! Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu na te keto pychotki, zapraszam do dalszej części postu.

Keto sernik “Oreo” na Wielkanoc, bez pieczenia

Keto Oreo sernik szybki i łatwy: przepis, jak zrobić keto ciasto

Składniki:

  • duże opakowanie (500 g) serka mascarpone
  • 2 opakowania (500 ml) słodkiej śmietanki min. 30%
  • 350 g masła orzechowego gładkiego 100% (bez cukru, olejów, dodatków itd)
  • 2 łyżki erytrytolu/ słodzidła
  • kilka kropli aromatu śmietankowego/rum/wanilia/ ciasteczka
  • 140 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 360 gramy mieszanki różnych orzechów

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina.

keto ciasto ala Oreo bez pieczenia sernik ketogeniczny

  1. Najpierw spód.
    Wyjmujemy składniki z lodówki- muszą być w temperaturze pokojowej. Orzechowa mieszankę miksujemy/blendujemy na drobno. Rozpuszczamy masło i nieco studzimy. Następnie mieszamy masło dobrze z orzechami i kakao. Dzielimy na dwie części. Wyrzucamy masy osobno lub na dwa razy do naszej formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, aż do zastygnięcia.
  2. Lodówka.
    Dociskamy, ugniatamy dobrze dookoła. Można zrobić sam spód lub też kawałek ścianek. Każdy spód przykrywamy papierem, obciążamy i wstawiamy o lodówki do zastygnięcia. Tymczasem robimy masę.
  3. Czas na masę.
    Ubijamy 400 ml śmietanki na sztywno w jednej misce. W drugiej ubijamy lekko mascarpone z masłem orzechowym. Delikatnie i stopniowo dodajemy do tej masy ubita śmietanę, olejek i erytrytol. Ew. dosładzamy do smaku.
  4. Wykładanie masy.
    Gotową masę wyrzucamy na nasz jeden spód, formujemy wierzch na równo i ponownie wsadzamy do lodówki. Musi się zastygnąć, najlepiej co najmniej godzinę.
  5. Góra.
    Mamy dwie opcje- przykrywamy górę sernika 2 spodem, aby stworzyły efektowne, ogromne ciasteczko ala Oreo. Albo kruszymy/kroimy drobniej spód i posypujemy równo wierzch masy, jak pokruszone ciasteczka, aby łatwiej było to pokroić. Dekorujemy i wsadzamy gotowe ciasto (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Podobne: Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki

Keto ciasto sernik z masacapone bez pieczenia- uwagi:

Keto Sernik długo się zastyga i dobrze jest go przygotować poprzedniego dnia.

Najlepiej, żeby sernik cały czas stał w lodówce, wyjmowany tylko do krojenia i podawania, inaczej nie będzie się trzymał. Jeśli to problem, do masy po ubiciu można dodać łyżkę żelatyny z odrobiną wody.

Spróbujecie przepisu na pyszny keto sernik? Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 135

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version