Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Keto pierogi z mąki lnianej, z grzybami lub kapustą

Keto pierogi z mąki lnianej, z grzybami lub kapustą

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na Keto pierogi z mąki lnianej, z grzybami lub kapustą jako nadzieniem (lub z inną, dowolną kombinacją). W diecie keto od dawna już brakowało mi tego tradycyjnego dania, jakim są pierogi, krokiety i naleśniki.

Na szczęście wszystko można zrobić za pomocą tłustej mąki bez glutenu. Chciałam wypróbować ten przepis także dlatego, że zbliżają się święta i będę chciała zrobić sobie pyszne pierogi keto wigilijne- z kapustą kiszoną i grzybami z lasu.

Do zrobienia przepisu nie potrzebujemy urządzeń, tylko stolnicę (np. silikonową), wałek i szklankę. Robi się go szybko i zawsze wychodzi. Pierogi są pyszne i smakują jak razowe. Zawierają sporo błonnika i mało węglowodanów. Po wystudzeniu możecie zamrozić resztki, aby nic się niepotrzebnie nie zmarnowało. Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam do przepisu na Keto pierogi z mąki lnianej.

Przepis na Keto pierogi z mąki lnianej
Przepis na Keto pierogi z mąki lnianej

Podobne: Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki

Przepis na Keto pierogi z mąki lnianej

Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych nasion lnu (ze sklepu lub zmielone w młynku)
  • 1 średnie jajko
  • 50 ml gorącej wody
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek (lub stopione masło)
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 500g pieczarek lub suszonych grzybów po namoczeniu
  • i/lub kapusta kiszona odsączona (małe opakowanie)
  • i/lub mała cebula biała
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawy

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godziny

  1. Najpierw ciasto.

    Wysypujemy na stolnicę zmieloną mąkę w kopczyk. Do środka wlewamy oliwę i wodę, mieszamy dłonią. Podsypujemy tą samą mąką. Następnie wbijamy jajko i zaczynamy wyrabiać dłońmi, aż wszystko się połączy.

  2. Wyrabianie.

    Jeśli ciasto jest zbyt gęste / rzadkie, dodajemy wody/mąki. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na kilka minut.

  3. Teraz farsz.

    Grzyby kroimy jak najdrobniej i podsmażamy na maśle, w trakcie smażenia doprawiamy do smaku. Cebulę drobno kroimy i także dorzucamy. Kapustę siekamy drobno i dobrze odcedzamy, dodajemy do grzybów i dalej wszystko smażymy do zbrązowienia i smaku.

  4. Blendujemy.

    Po wystygnięciu farszu zblendujemy go na drobną masę lub można je pokroić na drobno. Jeśli jest za mokra, odcedzamy i dodajemy do masy więcej mąki.

  5. Wracamy do ciasta.

    Wyjmujemy ciasto na podsypaną stolnicę. Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na płaski na placek. Następnie wycinamy kółka na pierogi szklanką. Lepimy brzegi pierogów jak zawsze. Jeśli ciasto za mało się lepi, dajemy mniej farszu.

  6. Gotowanie.

    Składamy ulepione pierogi z boku stolnicy. Gdy wszystkie są gotowe, gotujemy wodę w największym garnku. dorzucamy łyżkę oliwy i sól.
    Wrzucamy pierogi na gorącą wodę na około 2 minuty, są gotowe, gdy spęcznieją i wypłyną na wierzch. Polewamy je roztopionym masłem i/lub podsmażamy do zbrązowienia.

Przepis na Keto pierogi z mąki lnianej
Przepis na Keto pierogi z mąki lnianej

Keto pierogi, moje uwagi:

Keto pierogi możemy zrobić z dowolnym nadzieniem: grzybami, kapustą kiszoną lub słodką i/lub z serem lub jak pierogi wigilijne: z kapusta, grzybami i cebulą.

Jeśli pieczarki puszczą wodę i farsz będzie zbyt rzadki, odcedź je i dodaj dowolnej mąki keto. Jeśli pierogi się rozlecą, trudno: można je od razu upiec zamiast gotować.

Pierogi z mąki lnianej można mrozić, przetestowałam, że po odmrożeniu i odsmażeniu są tak samo dobre, jak świeże. Można je przechować świeże do 2-3 dni w lodówce i odgrzać na patelni.

Spróbujecie pysznych ketogennych pierogów?

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 204

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *