Keto ciasto z mikrofali | Keto FIT Mug Cake

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny smakowity przepis – Keto ciasto z mikrofali, czyli popularne na całym świecie Mug Cake w wersji zdrowszej, czyli ketogenicznej.

To czekoladowe ciasto to kolejny z moich ulubionych i bardzo szybkich przepisów! Robi się je naprawdę bardzo szybko -w pięć minut! Jest łatwe do wykonania i z tylko 6 składnikami. I zawsze wychodzi pyszne- ciepłe, miękkie i mocno czekoladowe. Idealna przekąska, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub na ciężki dzień w pracy. Dodatkowo keto ciasto ma mało węglowodanów i możemy je wykonać je w wielu wariantach. Brownie możemy zrobić zarówno z mąki migdałowej jak i kokosowej oraz wybrać smak, na jaki tylko nam przyjdzie ochota. Ja najbardziej lubię wersję waniliową, czekoladową, ciacho z borówkami i z masła orzechowego. Jeśli was zainteresowałam tymi pysznościami, zapraszam do mojego przepisu!

Keto ciasto

Keto ciasto z mikrofali- przepis, jak wykonać

Składniki:

  • 1 łyżeczka roztopionego uprzednio masła
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej lub 3 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżeczka stewii lub ertrolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Odrobina olejku z wanilią
  • 1 łyżeczka kakao w proszku i kostka czekolady (do wersji czekoladowej)
  • 1 łyżka masła orzechowego bez cukru (wersja z masłem orzechowym)
  • 1 łyżka borówek (wersja owocowa)
  • toping: 1 łyżka wiórków czekoladowych, jagód, czekolada, bita śmietana, lody itd.

Keto ciasto brownie

Wykonanie:

Potrzebny czas: 5 minut

Keto ciasto z mikrofali

  1. Rozpuszczamy masło.

    Rozpuść masło w kubku np. od kawy bezpiecznym do używania w mikrofali na dużych stopniach przez około 10 sekund.

  2. Mieszanie.

    Do masła dodajemy jajko i dobrze ubijamy. Potem mieszamy masę z reszta składników- mąkę kokosową lub migdałową, substancję słodzącą, kakao w proszku, proszek do pieczenia, wanilię i dodatki. Dodatki jak owoce i masło orzechowe mieszamy z masą na końcu.

  3. Pieczenie.

    Keto Ciasto pieczemy w mikrofalówce na wysokim poziomie przez ok. 60 sekund, uważając, czy juz urosło i aby nie było tam za długo, bo inaczej będzie suche.

  4. Toping.

    Do środka wsadzamy czekoladę, a na wierzchu posypujemy dowolnymi keto dodatkami.

Inne keto desery: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb)

Polewy i toping

Keto Ciasto jest pyszne samo z siebie, jedzone na ciepło po wyjęciu z mikrofali. Dla ulepszenia można je jednak ozdobić dowolnymi dodatkami keto- jak babeczki, lukrem, syropami lub polewa czekoladą z topionych
kawałków czekolady bez cukru lub z bitą śmietaną.

Skusicie się na moje pyszne keto ciasto? Ania

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.9 / 5. Liczba ocen: 214

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

2 komentarzy

  • PYSZKA!
    Idealny do popołudniowej kawki- a przygotowanie ekspresowe:)
    Ja zrobiłam z kakao, maka migdałowa oraz olejkiem migdałowym.
    Na pewno spróbuje inny wariacji tego przepisu;)
    POLECAM!

Zostaw swój komentarz