Fit keks jaglany, wegańskie ciasto bez glutenu na święta

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne, świąteczne słodkości: keks, czyli wegańskie ciasto z bakaliami.

Idealne również na co dzień, do kawy i dla niezapowiedzianych gości. Zrobienie ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je upiec z dowolnymi bakaliami, im więcej, tym lepiej! Lub przełożyć masą jabłkową, aby było trochę bardziej kremowe. Potrawa ta, jeśli wierzyć przesądom, jest idealna na świąteczne przyjęcie w rodzinnym gronie, kasza jaglana ma bowiem przynosić domownikom w nowym roku pieniądze. Ciasto jest więc nie tylko zdrowe i pyszne, ale i pomocne :) Zapraszam do przepisu.

Keks wegański z kaszy jaglanej

Keks jaglany (wegański) bez glutenu

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (lub innych bg)
  • 4 łyżki miodu/ syropu z agawy/ słódu/cukru
  • ok. 2,5 szklanek wody lub mleka
  • bakalie, co najmniej szklanka: migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, orzechy i

ew. Masa jabłkowa do przełożenia:

  • 3 jabłka (lub ze słoika)
  • cynamon
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy i odmierzamy składniki. Kaszę rozgotujemy w 2 szklankach miodu uzupełnionego wodą. (Gotujemy ją na małym gazie pod przykryciem, bez mieszania przez ok. 15 min. aż do całkowitego wchłonięcia się wody.)

Kolejno kroimy w drobną kostkę bakalie i obtaczamy je w mące. dodajemy do masy, dorzucamy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Jeśli jest za mało słodkie, dodajemy nieco więcej słodzisza.

Wykładamy formę do keksów pergaminem i wylewamy gotową masę.

Gotową masę można również przełożyć musem. Można użyć przecieru jabłkowego ze słoika lub dżemu lub marmolady. Albo przekładamy warstwą obranych i drobno startych jabłek zmieszanych z cynamonem i skórką pomarańczy. Całość lekko ugniatamy.

Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe! Ciasto jest dobre na 2-3 dzień, gdy trochę się zaschnie.

Keks wegański z kaszy jaglanej

Uwagi:

  • Im więcej bakalii, tym lepiej, co najmniej szklanka, najlepiej orzechów, migdałów, włoskich i słonecznika.
  • Aby podkreślić słodycz ciasta, dodaj szczyptę soli, albo więcej słodu.
  • Ciasto powinno być niskie, aby można je kroić w prostokąty. Wymaga zatem wąskiem, długiej formy, keksówki- może być taka do piernika lub pasztetów.

Zobacz też: Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem

Skusicie się na świąteczny deser? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 124

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz