Jajka wegańskie z ryżu – prosty i szybki przepis

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejne pyszne i zdrowe przepisy- jajka wegańskie, czyli przepis na zdrową i kolorową przystawkę, która sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, gdy chcemy czymś zastąpić jajka na tradycyjnym, świątecznym stole. Możemy ja przygotować na każdą okazję, jak przyjęcia i imprezy oraz oczywiście zdrowy, codzienny posiłek w gronie bliskich.

Jajka możemy podawać jako przystawkę, jako dodatek do śniadań czy kolacji z wegańskim majonezem, jako dodatek do sałatek i innym przysmaków z zimnego talerza. Takie wegańskie jajka z agarem się nie rozpadają i dzięki barwionemu żółtku wyglądają bardzo naturalnie, więc zawsze robią genialny efekt na moich gościach. Danie z ich dodatkiem jest bardzo kolorowe, pysznie wygląda i tak samo smakuje, zapewniam! Przygotowuję je co roku na Wielkanoc jako jajka faszerowane w różnych wariantach kolorystycznych i smakowych i za każdym razem wszyscy je chwalili. Takie jajka to bogactwo białka i witamin, a do tego są ciepłe, miękkie i przepyszne! A przy tym takie proste i szybkie do przygotowania. Zapraszam do mojego przepisu na zdrowe, wegańskie jajka.

Przepis na wegańskie jajka
Przepis na wegańskie jajka

Przepis na wegańskie jajka

SKŁADNIKI: 

  • 300 ml mleka sojowego -bez cukru, najlepiej z wapniem
  • 4 łyżeczki proszku agar agar
  • ok. pół szklanki rozgotowanego ryżu
  • miękkie tofu feta
  • sól, pieprz, czarna sól
  • kurkuma
  • foremki

PRZYGOTOWANIE: 

Potrzebny czas: 18 minut

Przepis na wegańskie jajka

  1. Gotujemy ryż.

    Gotujemy ryż -na wodzie lub lepiej na mleku, rozgotowujemy i zostawiamy bez odcedzania do zgęstnienia masy. Następnie można ją odcedzić i zmielić dla lepszego trzymania się jajek.

  2. Przygotowanie mleka. 

    Odmierzone mleko mieszamy i wlewamy do garnka. Dodajemy agar, mieszamy dużą łyżką i zagotowujemy. Gotujemy razem jeszcze około 3 minut, ciągle delikatnie mieszając i zdejmujemy z ognia.

  3. Mieszanie.

    Mleko odstawiamy na bok, do wystudzenia. Gdy będzie jeszcze ciepłe i nieco zgęstnieje, dodajemy rozgotowany ryż. Zazwyczaj mielę go dodatkowo blenderem razem z masą, ale niekoniecznie.

  4. Foremki.

    Masę przekładamy do podłużnych foremek przypominających kształt jajek, w środek wkładamy kulki np. zwinięte z folii, które uformują nam otwór na “żółtko”.

  5. Wykończenie.

    Jajka zostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia. Można włożyć do lodówki. Przygotowujemy w tym czasie masę ze zmiksowanego tofu z kurkumą, czarną solą i przyprawami.

  6. Gotowe.

    Potem wyjmujemy jajka ostrożnie z foremek i otwory wypełniamy naszym żółtkiem. Zostawimy na chwilę w lodówce. Gotowe!

Podobne: Żurek wegański wielkanocny | przepis z butelki

Przepis na wegańskie jajka
Przepis na wegańskie jajka

Uwagi:

Masę przekładamy do podłużnych lub okrągłych foremek przypominających kształt przekrojonych na pół jajek, można je kupić w internecie albo zrobić z plastikowych foremek po np. kinder suprise lub użyć różnych foremek od ciasteczek albo ukształtować folię aluminiową. W środek masy wkładamy kulki np. marble, z zabawek lub zwinięte z folii, które uformują nam otwór na “żółtko”.

Skusicie się na takie wegańskie danie? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 120

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz