Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Jajka faszerowane, przystawka na Wielkanoc

Jajka faszerowane, przystawka na Wielkanoc

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejne pyszne i zdrowe przepisy- jajka faszerowane, czyli przepis na zdrową i kolorową przystawkę, nie tylko na Wielkanoc. Możemy ja przygotować na każdą specjalną okazję, jak święta, przyjęcia i oczywiście kolacja w gronie bliskich.

Danie jest bardzo kolorowe, pysznie wygląda i tak samo smakuje, zapewniam! Przygotowuję je co roku na Wielkanoc w różnych wariantach kolorystycznych is makowych i za każdym razem wszyscy je chwalili. Takie jajka to bogactwo białka i witamin, a dodatek warzyw sprawia, ze są jeszcze zdrowsze i bardziej odżywcze. Oczywiście jak nie przesadzimy z majonezem… Do zrobienia takiej przystawki ogranicza nas tylko wyobraźnia! Są ciepłe, miękkie i przepyszne! A przy tym takie proste i szybkie do przygotowania. Można je podawać z każdymi dodatkami, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak, a jajka nam się nigdy nie zmarnują. Zapraszam do mojego przepisu na jajka faszerowane w 4 kolorach.

Jajka faszerowane, przepis jak zrobić:

Zobacz: Domowy majonez, pełny zdrowych tłuszczy (fit, keto, lchf)

Jajka faszerowane, przepis jak zrobić:

Składniki: 

  • 12 jajek
  • spora marchewka
  • kukurydza z puszki
  • kilka różyczek brokuła
  • majonez
  • liście pietruszki /szczypiorku
  • sól, pieprz, przyprawy

Wykonanie:

  1. Przygotowanie jajek.

    Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Gotujemy także warzywa w odrobinie soli -marchewkę i brokuły, aby były miękkie, ale nie rozgotowane.

  2. Nadziewanie.

    Kroimy wszystkie jajka na pół i wydrążamy łyżką ich środki.

  3. Miksowanie.

    Żółtka ( a także białka i całe jajka, które się nam nie udały, miksujemy w blenderze na gładką masę. Następnie dzielimy ją na 4 części. Miksujemy warzywa każde z osobno.

  4. Wykonanie nadzienia.

    Do pierwszej części dodajemy marchew, do drugiej kukurydzę, do trzeciej majonez z zieleniną i kurkumą, a do trzeciej brokuła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dobrze mieszamy. Do każdej masy można dodać dodatkowo majonez, aby je zagęścić.

  5. Formowanie.

    Wszystkimi masami nadziewamy nasze pozostałe białka i formujemy kształty jajek z brzuszkiem. Można je jeszcze ozdobić na wierzchu. Gotowe!

Jajka faszerowane, przepis jak zrobić:

Skusicie się na takie ciepłe danie? Smacznego! 


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 124

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *