Jajecznica z pomidorami i szpinakiem (KETO, LCHF, FIT)

Czy jajecznica może być zdrowa? Oczywiście! Ale nie tradycyjna, przygotowywana na maśle, z boczkiem, kiełbasą i cebulą czy innymi tego typu “frykasami” :) 
Taki ciężki posiłek na śniadanie sprawi, że będziemy nieco zaspani i otępiali, możliwe, że przejedzeni i prawdopodobnie mniej produktywni przez resztę dnia.

Natomiast jajecznica na oleju kokosowym lub rzepakowym, z małą ilością zdrowego tłuszczu i dodatkiem świeżych warzyw to znakomicie rozgrzewający posiłek, pełen niezbędnego białka, witamin i błonnika. 

Taka kolorowa jajecznica to doskonały pomysł na zdrowe, ciepłe i sycące śniadanie, posiłek przed treningiem, lunch do pracy a także szybkie do przygotowania danie na każdy ciężki, zimowy dzień.

Jajecznica na śniadanie

Składniki

  • 2 jajka na osobę
  • pół czerwonej papryki
  • garść szpinaku -baby liści 
  • cebulka 
  • pomidorki koktajlowe lub cały, duży pomidor 
  • olej lub masło kokosowe 
  • czosnek -ząbek, jak ktoś lubi 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie jajecznicy

Najpierw wbijamy jajka do miski. Paprykę, pomidor i dymkę kroimy. Następnie rozgrzewamy olej na patelni, smażymy czosnek z przyprawami przez kilka sekund i dodajemy cebulkę. Potem przesmażamy krótko warzywa, tylko tyle, żeby zmiękły i przeszły aromatem przypraw. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i wszystko razem smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Proste, prawda?


Alternatywą dla jajecznicy na śniadanie może być także smakowity posiłek na słodko. Zapraszam do zerknięcia mój przepis na zdrowe i smaczne placuszki pancakes.Dzieci je uwielbiają! :)

Spróbujecie takiej zdrowej jajecznicy? Smacznego! :)

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3 / 5. Liczba ocen: 2

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

5 komentarzy

Zostaw swój komentarz