Grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem | bez cukru i alkoholu

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na zdrowe napoje: domowy Grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem. Bez cukru i alkoholu i bez szkodliwej chemii. Na pewno znacie smak tradycyjnego grzańca, był i wciąż jest bardzo popularnym dodatkiem do zimowej aury a także napojem na święta.

Dzisiaj mam da was jego nieco zdrowsza wersję, także dobrą dla dzieci i osób na diecie. Jest to prosty do zrobienia, gorący i pyszny napój jabłkowy z nutą miodu i przypraw. Jak widać, nie zawsze grzaniec musi mieć alkohol, aby smakować i rozgrzewać. Zapach i smak przypraw będą się swietnie komponowały ze świątecznymi daniami, a dodatek imbiru przyda się zwłaszcza po obfitej kolacji wigilijnej i na poprawę trawienia, zwłaszcza, gdy się przejemy. 

Przepis jest prosty i bardzo szybki do zrobienia, u mnie gości nie tylko od święta. Zapraszam do mojego przepisu na zdrowy grzaniec, nie tylko na wigilijny stół!

Przepis na grzaniec bez alkoholu
Przepis na grzaniec bez alkoholu

Przepis na grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem

Składniki:

  • niefiltrowany sok jabłkowy, najlepiej z renat, bez cukru
  • garść suszonych jabłek
  • kawałek pomarańczy/mandarynek (ew. sok)
  • imbir, świeży i/ suszony
  • 2 łyżki naturalnego miodu (lub słodzisza)
  • goździki, laska wanilii, cynamon

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

Przepis na grzaniec bez alkoholu

  1. Kroimy owoce.
    Kroimy większe owoce i przyprawy -laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół.
    Jabłka suszone należy wcześniej namoczyć, razem z wodą przelewamy je do garnka. Imbir kroimy cienko i drobno.

  2. Gotowanie,

    Wrzucamy wszystkie przyprawy do większego garnka i zalewamy sokiem z jabłek. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne kilka minut.

  3. Doprawianie.

    Dosładzamy grzaniec miodem i/ dodajmy więcej przypraw do smaku. Przykrywamy i odstawiamy przed podaniem, by grzaniec się przegryzł. Pomarańczę dodajemy do dekoracji, wprost do filiżanek. Posypujemy cynamonem.

Podobne: Kompot z suszonych owoców, bez cukru

Grzaniec można podać na ciepło, podgrzany po obfitym posiłku lub na zimno, do popijania dań. Można go odcedzić z owoców lub dodać więcej, do dekoracji i smaku. W karafce lub w osobnych szklankach, zawsze prezentuje się znakomicie! I smakuje pysznie!

Mam nadzieję, że spodoba się wam taki prosty przepis! Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 122

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

4 komentarzy

Zostaw swój komentarz