Strona główna  →  Eko  →  Gnojówka z pokrzyw, prosty przepis na darmowy nawóz

Gnojówka z pokrzyw, prosty przepis na darmowy nawóz

  • DIY, Eko

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was przepis na domowy nawóz za darmo, gnojówka z pokrzyw do roślin ogrodowych, czyli kolejny przepis z nowej serii porad eko- ogrodniczych. Jest to znany od bardzo dawna i klasyczny przepis doświadczonych ogrodników, zwłaszcza powtarzany an ogródkach działkowych Rod, gdzie stosowano go od lat do uprawy domowych pomidorów.

Ale przecież nie tylko temu służy. Gnojówka jest to na pewno najtańszy, najszybszy i najprostszy na świecie do wykonania specyfik do roślin owocowych i nie tylko, który na pewno każdemu się sprawdzi. Do jego wykonania potrzebujecie jedynie zerwanych na poboczu pokrzyw, wodę i pojemnik, np. wiadro. Natomiast wykonanie go jest śmiesznie proste, a my spektakularne rezultaty w ogrodzie, więc na pewno warto spróbować. Do tego nie ma obaw z przesadzeniem przy nawożeniu takimi naturalnymi eko środkami- odwrotnie niż w przypadku kupnych, drogich i naładowanych szkodliwą chemią nawozach. Dlatego też serdecznie wszystkim polecam ten znany od dawna wynalazek. Moje warzywa rosną jak na nim jak drożdżach! Jest też znanym środkiem na mszyce i darmowym starterem do kompostu. Zawsze muszę mieć wiaderko tego śmierdzącego “złota ogrodniczego” na mojej działce. Jeśli was zainteresowałam tym tematem, zapraszam do mojego prostego przepisu na gnojówkę z pokrzyw.

Gnojówka z pokrzyw, prosty przepis

Gnojówka z pokrzyw- dlaczego warto stosować w ogrodzie?

Gnojówka jest najtańszym sposobem na to, aby nakarmić swoje rośliny związkami azotu, szczególnie korzystne dla ogrodowych roślin owocujących, stąd poleca się ją do pomidorów, krzewów owocowych, drzew, warzyw. Zawiera także składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania roślin: potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, krzem, mangan, cynk.

Misimy jednak pamiętać, aby raczej nie stosować jej do roślin ozdobnych kwitnących. Używamy jej głównie dla uzupełnienia azotu, czyli do wymagających roślin owocujących- pomidory, porzeczki czy dynie. Możemy jej także używać do wzbogacenia ziemi na grządce warzywnej. A także do wszystkich roślin na wiosnę, np. zamiast kompostu, dla zwiększenia ich wzrostu na start wegetacji.
Nawóz możemy także zastosować jako lekarstwo opryskowe na rośliny atakowane przez mszyce.

Wyciąg z pokrzyw (lub rozrzedzoną gnojówkę) stosujemy jako opryski przeciwko szkodnikom i grzybom.
Natomiast resztki -łodygi, liście po zużyciu gnojówki i wypłukany z wiadra osad –wrzucamy na kompost. Zarówno sama gnojówka, jak i resztki z niej a także świeże liście pokrzywy to dokonały i darmowy aktywator dla kompostu.

Nie musimy kupować żadnych gotowych preparatów, jak widzicie, wystarczy nam zwykły chwast, który rośnie wszędzie w nadmiarze, aby mieć bujny i owocujący ogród.

Gnojówka z pokrzyw, prosty przepis

Przepis na: gnojówka z pokrzyw

Składniki:

  • świeża pokrzywa
  • pojemnik nie metalowy, np. duże wiadro i coś do zakrycia
  • woda, najlepiej deszczówka

Sposób wykonania:

Potrzebny czas: 3 dni.

  1. Zbieramy pokrzywę.

    Najlepiej uzbroić się w grube rękawice i nożyce, aby się nie poparzyć. Obcinamy pokrzywy razem z łodygami trochę nad ziemią i od razu nieco je rozdrabniamy. Podstawowe proporcje to 1 kg świeżej pokrzywy na 10 litrów wody, ale nie trzeba się tego ściśle trzymać. Napełniamy nasze pojemniki tak, aby były do pełna, do samej góry, bez ubijania.

  2. Zalewamy wodą.

    Zalewamy wodą wiadro z pokrzywą do pełna, ale nie przelania. Mieszamy patykiem. Najlepsza deszczówka albo odstana woda. Zalana wodą deszczową gnojówka będzie ciemnozielonym płynem, dużo bogatszym odżywczo, dlatego zalecam zebrać jej trochę specjalnie do przepisu, np. do tego samego wiadra zostawionego na tarasie w deszczu.

  3. Odstawiamy wiadro.

    Odstawiamy pojemnik w ustronne miejsce, bo szybko zacznie śmierdzieć. Przykrywamy materiałem, który zapewni dostęp powietrza, np. stara koszulką, lub pokrywą, deską, cegłą itd. Jeśli coś się w niej zalęgnie, trzeba będzie odcedzić, ale wciąż nadaje się do użycia.

  4. Mieszanie.

    Pamiętajmy, aby ją codziennie mieszać – w ramach możliwości. Odstawiona w nasłonecznione miejsce gnojówka zrobi się dużo szybciej, niż w cieniu, a w upale będzie dobra już po kilku dniach. W czasie ochłodzenia trzeba jednak poczekać nawet dwa tygodnie.

  5. Czekanie.

    Po dwóch dniach na wierzchu wiadra pojawi się piana. Gdy zniknie, a z pokrzywy zostaną same łodygi bez liści, płyn okropnie śmierdzi i ma zielony lub brązowawy kolor to znaczy, że nasz nawóz jest gotowy.

  6. Gotowe!

    Gnojówkę odcedzamy, liście i łodygi wyrzucamy na kompost, a gotowy płyn rozcieńczamy w proporcji 1:10. Możemy nim podlewać rośliny od wiosny aż do sierpnia w zalecanych odstępach min. tygodniowych. Najlepiej zużyć szybko, od razu, bo z każdym dniem zapach jest gorszy…

Podobne: Domowy nawóz z bananów | DIY najprostszy przepis

Jak stosować domowy nawóz -gnojówka z pokrzyw?

Pokrzywę najlepiej zbierać wiosną i latem, wszak ta kwitnąca jest najsłabsza, ale też się jeszcze nadaje. Lepiej jednak nie zabierać pokrzyw z nasionami- pokrzywa raz zasiana w ogrodzie jest trudna do wyplewienia… A nasiona lubią przetrwać nawet po kompostowaniu na gorąco.

Taki gotowy nawóz rozcieńczamy nieco odstaną wodą w proporcji 1:10. Możemy nim podlewać rośliny od wiosny aż do sierpnia w zalecanych odstępach min. tygodniowych. Przy krzewach i drzewach trzeba dłużej poczekać na efekty, ale przy pomidorach i zielonych łodygach już od pierwszego zastosowania widać spektakularne rezultaty.. Jeśli jednak liście robią się bardzo ciemnozielone to przestajemy, bo przesadzimy.

Opryski z gnojówki:
Z zalanej wodą i odstawionej pokrzywy już po jednym dniu otrzymujemy wyciąg, którego można użyć w formie nierozcieńczonej do oprysku roślin przeciwko szkodnikom i grzybom. Do oprysku na wzmocnienie roślin stosujemy proporcje 1:20.

Spróbujecie? Jak wam się podoba taki pomysł na domowy nawóz?

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 197

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *