, Świąteczne, wegańskie muffinki o smaku piernika., Jak naturalnie

Daktylowo-kokosowe fit trufle al’a Rafaello, którym nikt się nie oprze

Surowe trufle, które w smaku przypominają popularne słodycze, nie tuczą i do tego są zdrowe. Bardzo łatwo sprawić sobie taką słodką przyjemność, nie tylko od święta. Chociaż ładnie opakowane z pewnością byłoby świetnym prezentem pod choinkę dla niejednego łasucha. A i nikt przy wigilijnym stole też by im się nie oparł! Polecam zamiast wypieków na Nowy Rok, Święta, urodziny, imieniny i inne wyjątkowe okazje, a także na co dzień do kawy. U mnie często goszczą, ponieważ czasem używam do słodzenia daktyli i mam ich w domu stały zapas, tak samo orzechów, bakalii i kokosa, ponieważ uwielbiam wszystko z kokosem. 

Przepis nr. 1: Zdrowe, słodkie co nieco do szybkiej przerwy na kawę

 Składniki: 

  • Kilka świeżych daktyli (jeśli są gorszej jakości lub za suche, trzeba je chwilkę wcześniej namoczyć w szklance gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Wody potem nie wyrzucamy, od razu słodzimy nią kawę i trzymamy w lodówce. Smak świetny! A ile witamin!) 
  • Masło orzechowe (bez zbędnych dodatków, 100 % masło z orzechów lub domowe masełko z blendera
  • Kakao lub karob – ja lubię dużo 
  • Wiórki kokosowe, migdały i inne dodatki 

Wykonanie: 

Daktyle rozgniatamy widelcem na talerzyku, dodajemy tyle masła, żeby masa się lepiła i nie była zbyt rzadka (na ok. 6 daktyli łyżeczka masła). Dodajemy kakao i wiórki mieszamy wszystko. Lepimy kulki i możemy obtoczyć w wiórkach. Kulki dobrze jest wsadzić na chwilkę do zamrażarki lub nieco dłużej do lodówki, ale można je też zjeść od razu 🙂 (Lub w ogóle nie lepić, tylko wyjeść masę łyżeczką :))

Przepis nr. 2: Trufle dla tych, którym chcesz sprawić odrobinę radości

Składniki: 

  • Pół szklanki  świeżych daktyli 
  • zmielone orzechy np. włoskie 
  • kakao lub karob
  • wiórka kokosowe, migdały, kakao, pokruszone orzechy lub pestki- do obtaczania kulek
  • płatki owsiane błyskawiczne 
  • olejek waniliowy 

Wykonanie:

Wystarczy orzechy wyłuszczyć, zmielić na drobno, zmielić w blenderze razem z odsączonymi z wody daktylami i kakao, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Ulepić kulki i obtoczyć w wiórkach lub w orzechach, kakao (lub mieć trzy rodzaje). Wsadzić do lodówki do stężenia. 

Wariacje: 

  • Podstawą przepisu są daktyle plus coś dla konsystencji, więc przepis ten można modyfikować według tego, co mamy w domu, np. daktyle + zmielone orzechy. 
  • Kiedyś z braku masła dodałam pół banana i były nawet twardsze, smaczne, ale czuć było ten posmak banana, co trochę psuło mi koncepcję. 
  • Do masy można dodać także płatki owsiane, mąkę kokosową, pocięte bakalie, zmielone orzechy, masło kokosowe  do uzyskania odpowiedniej gęstości  
  • Kulki obtaczamy w wiórkach, pokruszonych migdałach, kakao, orzechach lub pestkach, zmielonym cukrze kokosowym itd, na co akurat macie ochotę. Najlepiej podzielić masę na dwie / kilka części i zrobić kilka smakowitych wariacji smakowych 

I już, w dosłownie kilka minut mamy słodycze pyszne, zdrowe i bez gotowania. I bez wyrzutów sumienia, bo w końcu to witaminy!
Smacznego 🙂 

Liczba artykułów: 91

1
Dodaj komentarz

, Świąteczne, wegańskie muffinki o smaku piernika., Jak naturalnie
najnowszy najstarszy oceniany
, Świąteczne, wegańskie muffinki o smaku piernika., Jak naturalnie
Gość
ann

musi być pyszne!

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek