Cukinia w panierce – fit przepis na pyszny i lekki obiad

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny smakowity przepis – Cukinia w panierce, czyli pyszny i lekki obiad który możemy jeść przez całe lato!

To proste danie warzywne to kolejny z moich ulubionych i bardzo szybkich przepisów! Robi się je naprawdę bardzo szybko -w pięć minut! Jest łatwe do wykonania i z tylko kilkoma składnikami. I zawsze wychodzi pyszne- ciepłe, chrupiące i słone. Idealna przekąska, gdy mamy ochotę na coś małego lub na przyjęcia. Cukinia przygotowana w ten sposób jest bardzo aromatyczna i delikatna. Cukinia w panierce będzie ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych, kotletów czy panierowanego sera. Jest zdrowym, wegetariańskim daniem, które zasmakuje każdemu niejadkowi. Jeśli was zainteresowałam tymi pysznościami, zapraszam do mojego przepisu!

Cukinia w panierce

Cukinia w panierce – przepis, jak zrobić

Składniki:

  • CUKINIA- 2 SZTUKI
  • MĄKA -1 SZKLANKA
  • BUŁKA TARTA 1 SZKLANKA
  • JAJKO -1 SZTUKA
  • MLEKO- 1 ŁYŻKA
  • SÓL i PIEPRZ 
  • OLEJ DO SMAŻENIA
Cukinia w panierce

Przygotowanie:

Potrzebny czas: 20 minut

  1. Przygotowujemy składniki.

    Wysypujemy na płaski talerz mąkę i bułkę, wbijamy do miseczki jajko i roztrzepujemy je z łyżką mleka.

  2. Przygotowujemy cukinię.

    Myjemy cukinie, kroimy w 1,5 cm plastry. Solimy i zostawiamy na kilka minut do puszczenia soku. Zbieramy go papierem kuchennym i przyprawiamy.

  3. Panierowanie.

    Każdy z talarków chwytamy widelcem, obtaczamy kolejno w: mące, rozbełtanym jajku z pieprzem a następnie w bułce tartej. Włączamy gaz pod patelnią.

  4. Smażenie.

    Tak przygotowane cukinie smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. POdajemy z keczupem. Smacznego!

Podobne pyszności: Naleśniki budyniowe: pyszne i zdrowe fit śniadanie

Uwagi:

Cukinia w panierce jest pyszna sama z siebie, jedzona na ciepło zaraz po usmażeniu. Uwielbiam ją z solą i keczupem, mogłabym to jeść codziennie na letnią kolację! Jest także dobrym dodatkiem do obiadu- cukinia w panierce będzie ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych, kotletów czy panierowanego sera. Jest zdrowym, wegetariańskim daniem, które zasmakuje każdemu niejadkowi.

Skusicie się? Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 126

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz