Ciasto Fit Kinder Country, pyszny deser bez pieczenia

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: ciasto Fit Kinder Country, czyli pyszny deser bez pieczenia. Jest to pychotka na każdą porę roku, która na pewno wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Szybkie i nietuczące ciasto nie tylko dla miłośników popularnych batoników Kinder Country.

Zrobienie tego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu, ponieważ nie wyrabia się ciasta – mamy tutaj mieszankę sypkich składników, dzięki czemu spód jest zwarty, kruchy i pyszny. Jest słodkie i pyszne, a przy tym tak proste do zrobienia- bez pieczenia ani gotowania masy . Domownicy na pewno ze smakiem je docenią. Skusicie się na moje zdrowe ciasto? Zapraszam do przepisu!

Ciasto Fit Kinder Country bez pieczenia

Składniki:

  • 350ml śmietany
  • 250g mascarpone
  • duże opakowanie maślanych herbatników
  • 2 białe i 2 mleczne czekolady
  • preparowana pszenica lub dmuchany ryż
  • aromat waniliowy lub rumowy do ciast

Przygotowanie:

Potrzebny czas: 20 minut

Ciasto Fit Kinder Country bez pieczenia

  1. Przygotowanie czekolady.

    Białe i ciemne czekolady łamiemy na kawałki i osobno (w 2 miseczkach) rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małych stopniach.

  2. Czas na białą masę.

    200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i mieszamy powoli łyżką. Na końcu stopniowo wlewamy po odrobinie ostudzonej białej czekolady, mieszamy. Do gotowej masy dodajemy ryż/ pszenicę tak, aby była zwarta i gęsta.

  3. Czas na ciemną masę.

    Odgrzewamy ciemną czekoladę. Ubijamy resztkę naszej śmietany na sztywno. Dodajemy do ubitej śmietany mleczne czekolady i wymieszamy wszystko na zwartą masę.

  4. Przygotowanie blachy.
    Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia / folią alumioniową, układamy na spodzie herbatniki jeden przy drugim, aby dokładnie wypełniły całe dno tortownicy.

  5. Mieszanie warstw.

    Następnie wylewamy na dno jasną masę i wyrównujemy jej poziom łopatką. Przekładamy ciasto herbatnikami w ten sam sposób. Wylewamy na nie ciemną masę jak poprzednio. Na wierzch wysypujemy jedną warstwę ryzu/czekolady (można dać też polewę). posyp garścią Kangusów i

  6. Gotowe!

    Ciasto przed podaniem musi postać w lodówce na co najmniej 2-3 godziny, ale najlepsze jest po całej nocy.

Podobne: Szarlotka sypana Wandy | szybki i prosty przepis

Skusicie się? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 165

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz