Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Bułki chmurki | keto, karniwor, LCHF, bez glutenu i węgli

Bułki chmurki | keto, karniwor, LCHF, bez glutenu i węgli

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na Keto Bułki chmurki, czyli pieczywo jajeczne bez węglowodanów, bo bez żadnej mąki. W diecie keto od dawna już brakowało mi tego tradycyjnego dania na śniadania i kolacje, ale na szczęście wszystko można zrobić za pomocą jajek i serka bez glutenu.

Chciałam wypróbować ten przepis także dlatego, że zbliżają się święta i będę chciała zrobić sobie pyszne kanapki dla gości na stół. Do zrobienia przepisu nie potrzebujemy żadnych urządzeń, tylko miskę. Robi się go szybko i zawsze wychodzi. Bułki keto są pyszne i smakują jak biały chleb z posmakiem omletu. Zawierają sporo białka i bardzo mało węglowodanów- świetnie nadają się na dietę karnivora. Po wystudzeniu możecie zamrozić resztki, aby nic się niepotrzebnie nie zmarnowało. Jesteście ciekawi, jak zrobić bułki bez węglowodanów? Zapraszam do przepisu na Keto bułki chmurki jajeczne. Poznaj prosty przepis na pieczywo bez węglowodanów!

Bułki chmurki jajeczne | keto, karniwor bez węglowodanów

Bułki chmurki | keto, karniwor bez węglowodanów

Składniki:

  • 3 sztuki- średnie jajko
  • 3 łyżki- ser sernikowy gęsty lub śmietankowy
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek (lub stopione masło)
  • Szczypta soli, ew. przyprawy włoskie, czosnek itd.
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Bułki chmurki | keto, karniwor

  1. Przygotowanie bułek jajecznych

    Najpierw rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Umieszczamy je w dwóch osobnych miskach. Białka starannie ubijamy za pomocą miksera lub trzepaczki z proszkiem do pieczenia i solą -na dość sztywną pianę.

  2. Mieszanie

    Do żółtek dodajemy ser i dokładnie mieszamy łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy. Można dodać przyprawy. Dodajemy masę po łyżce do białek i bardzo powoli, ostrożnie mieszamy. Masa powinna być dość rzadka.

  3. Pieczenie

    Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. C. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanym oliwą/masłem. Masa będzie się rozlewać, więc dajemy mało i zostawiamy pomiędzy każdą bułeczką trochę przestrzeni, aby się nie pozlepiało.

  4. Gotowe

    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 min. Wyjmujemy, gdy tylko podrosną i się przyrumienią.

Podobne: Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki

Bułki chmurki jajeczne | keto, karniwor bez węglowodanów

Bułki chmurki jajeczne | keto, karniwor bez węglowodanów -uwagi:

Gotowe bułeczki można przechowywać do kilku dni w lodówce, umieszczamy je w zamkniętym pojemniku z papierem do pieczenia między każdą sztuką.
Bułeczki jajeczne są świetnym dodatkiem do kanapek, podstawą grzanek i zapiekanek. Jemy na ciepło lub na zimno: można odgrzewać na patelni z serkiem lub spakować jako kanapkę.

Spróbujecie pysznych ketogennych bułek jejecznych?

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 103

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version