Brownie z czerwonej fasoli- fit ciasto bez mąki i cukru

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: proteinowe ciasto czyli brownie z czerwonej fasoli, które jest zdrowe, smaczne i chociaż jest w wersji fit, bo nie zawiera cukru, margaryny ani mąki, to w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym słodkościom.

Brwonie jest idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, na pewno wszystkim zasmakuje. Zrobienie tego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je także upiec w wersji z jajkami lub wegańskiej oraz z dowolnymi dodatkami- owocami, bananami, orzechami. Za każdym razem wychodzi idealnie i pysznie. W smaku w ogóle nie czuć fasoli, bo ciasto jest bardzo czekoladowe, mokre i miękkie, po prostu przepyszne. Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu, zapraszam do dalszej części postu.

Brownie z czerwonej fasoli- przepis, jak zrobić

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • łyżka oleju kokosowego /rzepakowego
  • dwa jajka /siemię lniane
  • dojrzały banan
  • dwie łyżki ciemnego kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g stewi / ksylitolu/erytrolu
  • 1 op. cukru waniliowego /olejek waniliowy

Dodatkowo będziemy potrzebować: formę do chleba, pasztetu lub babki -dość małą i płaską oraz blender ręczny lub kielichowy

Wykonanie:

Potrzebny czas: 29 minut

Brownie z czerwonej fasoli

  1. Najpierw przygotowujemy i odmierzamy składniki.

    Fasolę odsączamy z zalewy, przepłukujemy zimną wodą i osuszamy.

  2. Mieszanie ciasta.

    Fasolę wrzucamy do blendera, wbijamy dwa całe jajka i pokrojonego banana. Miksujemy do rozbicia dużych kawałków, następnie dodajemy olej kokosowy, kakao (uwaga na pylenie) i proszek do pieczenia.

  3. Bleedowanie składników.

    Brownie należy blendować długo, tak, aby ciasto miało całkowicie gładką i zwartą masę. Kiepsko rozgniecione skórki fasoli czy banan spowodują, że upieczone brownie może się rozpadać.

  4. Wykładamy masę do foremki.

    Można ja lekko natłuścić, np. pędzelkiem z olejem.

  5. Pieczenie.

    Brownie pieczemy w piekarniku, ustawienie góra-dół, bez termoobiegu w temperaturze 190°C przez ok. 40 -55 minut, sprawdzając co chwilę aż do suchego patyczka. Następnie chwilę studzimy i gotowe!

Uwagi:

  • Ciasto można zrobić na wiele sposobów- jako orzechowiec, sĻód to tortu, szarlotka z kruszonką zamiast kakao, z polewą czekoladową lub posypany migdałami
  • W wersji wegańskiej zamiast jajek używamy jego zamienników, aby ciasto było zwarte i się nie rozwalało podczas krojenia
  • Jeśli lubicie intensywnie czekoladowy smak, możecie dodać więcej kakao- ja lubię dawać bardzo dużo!

Zobacz też: Ciasto wegańskie z owocami

Skusicie się na moje zdrowe brownie? Ania

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.7 / 5. Liczba ocen: 38

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

1 komentarz

Zostaw swój komentarz