Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków (keto lchf)

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na świąteczne dania: barszcz wigilijny czerwony na zakwasie, czyli tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole.

Wiele osób boi się domowej roboty barszczu, bo czasem może on się nie udać, nie warto jednak się tego obawiać, zdarzyło mi się to bardzo rzadko. A kupne zupy z torebki nigdy nie będą tak pyszne i tanie, jak domowy barszcz wigilijny na zakwasie z kiszonych buraków. Podajemy go z uszkami z grzybami lub czysty. Zrobienie zakwasu z buraków na barszcz także jest proste i nie zajmuje niewiele czasu, a kosztuje dosłownie grosze. Zakwas można przygotować już kilka tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Zakwas z buraków – na barszcz i dla zdrowia. Mój przepis jest bardzo prosty, tradycyjny i zawsze mi się udaje. Wychodzi z niego pyszny barszcz! Jeśli was zainteresowałam tym pysznym świątecznym przepisem, zapraszam do dalszej części postu!

Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków

Barszcz wigilijny na zakwasie z kiszonych buraków (keto)

Czas gotowania: ok. 1,5 godziny
Czas oczekiwania: 12 godzin

Składniki:

  • 1 litr wody
  • dwie małe lub jedna większa marchewka
  • pietruszka
  • burak
  • pół selera
  • pół pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe
  • majeranek, czosnek, cząber, inne zioła
  • pieprz, sól do smaku
  • ok. 30g suszonych grzybów
  • 500 ml wody na wywar grzybowy
  • zakwas buraczany: Zakwas z buraków – na barszcz i dla zdrowia
Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina i 30 minut

Barszcz wigilijny

  1. Przygotowanie wywaru z grzybów

    Grzyby zalewamy wodą w garnku i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnie gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły, pod przykryciem. Odcedzamy je dobrze.

  2. Przygotowanie wywaru z warzyw

    Warzywa obieramy myjemy i musimy pokroić lub zblendować na malutkie paseczki. Zalewamy w garnku litrem wody. Dodajemy oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy pod przykryciem i następnie trzymamy na małym gazie przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Gotowy wywar również można przecedzić, ja lubię warzywa w zupie.

  3. Gotowanie barszczu

    Wywar grzybowy wlewamy do warzywnego. Dodajemy następnie zakwas z buraków do smaku, ilości około 400 ml. Wszystko podgrzewamy, uważając, aby jednak barszczu nie zagotować, bo wtedy straci kolor. Na koniec doprawiamy do smaku. Gotowe!

Barszcz z buraków na KETO?

Czy można jeść buraki na keto? A keto barszcz na Wigilię? Jak ma się tradycyjny wigilijny barszcz z uszkami do diety keto?

Buraki nie są zwykle polecane na diecie keto, mają zdecydowanie za dużo cukrów, jak wszystkie warzywa korzeniowe. Ale zakwas i barszcz wigilijny to inna historia. Bakterie probiotyczne, dzięki którym powstaje zakwas z buraków żywią się cukrami, stąd zawartość węglowodanów w gotowym zakwasie- i barszczu na nim zrobionym- jest bardzo niska. Bez obaw możemy więc zjeść domową zupę wigilijną wraz z uszkami czy krokietami ketogennymi. Można ograniczyć dodatkowe warzywa, jeśli jesteście na adaptacji.

Barszcz czerwony z kiszonych buraków- moje uwagi:

Po podgrzaniu barszczu można całość przecedzić przez sitko lub /i gazę, ale niektórzy lubią w świątecznej zupie kaweczki warzyw. Jeśli chcemy mieć czysty barszcz, nie trzeba warzyw kroić tak drobno, tylko w duże kostki. Można też użyć gotowych warzyw z mrożonki.
Grzybów nie wyrzucamy, można je wykorzystać do nadzienia- uszek, pierogów, do zupy czy pasztetu. Warzywa także można wykorzystać do sałatki, pasztetu.
Podawać barszcz jako tradycyjną zupę z uszkami lub czysty, np. do popijania krokietów czy pasztecików.

Smacznego! I wszystkiego zdrowego 🙂

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 122

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz